CIA foloseste jocuri asemanatoare Dungeons and Dragons si Pokemon in formarea angajatilor

Marti, 14 Martie 2017, ora 20:37
2926 citiri
CIA foloseste jocuri asemanatoare Dungeons and Dragons si Pokemon in formarea angajatilor
Foto: Hepta.ro

Jocurile de carti Dungeons and Dragons si Pokemon, dar si alte jocuri de rol, inseamna mai mult decat simpla distractie, ele reprezinta o sursa de inspiratie pentru CIA.

David Clopper, un analist in domeniul colectarii de informatii cu 16 ani de experienta la CIA, creeaza jocuri pentru Agentia Centrala americana de Informatii, scrie CNN Money.

De la jocuri de carti, la jocuri de societate, Clopper creeaza jocuri folosite in formarea angajatilor agentiei, inclusiv a ofiterilor de informatii si analistilor politici in vederea interactiunii cu lumea reala.

"Jocul face parte din conditia umana. De ce sa nu profitam de acest lucru si sa-l integram in modul in care invatam?", declara Clopper in weekend la o masa rotunda pe tema jocurilor, la Festivalul de tehnologie interactiva South by Southwest (SXSW).

Clopper si alti ofiteri CIA au discutat despre modul in care agentia foloseste jocuri pentru a preda strategiea, culegerea de informatii si colaborarea.

Analistul, care a inceput sa creeze programe de formare pe baza unor jocuri de societate in 2008, si-a prezentat cateva dintre creatiile folosite de CIA.

Ce jocuri sunt folosite

In "Collection", primul sau joc pe care l-a creat pentru CIA, echipe de analisti lucreaza impreuna pentru a rezolva crize internationale contracronometru. Al doilea titlu, "Collection Deck", este un joc de carti similar Pokemon, in care fiecare carte reprezinta fie o strategie de colectare de informatii, fie provocari in birocratie.

De exemplu, un jucator pune jos o carte pentru a colecta informatii secrete prin fotografii satelitare, insa un oponent il poate bloca folosind o carte "defectiuni la statia de pe teren". Jocul are scopul sa simuleze situatii cu care analistii se pot confrunta in activitatea reala.

La masa rotunda a vorbit si Volko Ruhnke, un formator CIA si un designer independent de jocuri. El a spus ca este deosebit de interesat de un anumit tip de joc, si anume cel care se joaca la masa cu scopul de a-i forma pe analisti si a-i ajuta in sarcinile analitice. El poate ajuta la preconizarea unor situatii complexe, obligandu-i sa gestioneze simultan mai multe scenarii.

Ruhnke a creat un joc comercial de societate care simuleaza conflictul din Afganistan si care-i trece pe jucatori prin probleme militare, politice si economice din regiune. Acesta le ofera jucatorilor "o perspectiva mult mai dinamica in intelegerea problemelor Afganistanului modern", a spus el, adaugand ca un joc similar poate fi folosit in cadrul CIA.

Jocurile vechi sunt, pentru moment, principala sursa de inspiratie in programe populare de formare.

Insa analistii se asteapta sa foloseasca in curand jocuri in realitatea virtuala (VR), in cadrul unor programe de formare.

Ramuri multiple ale fortelor armate folosesc, de ani de zile, jocuri VR in formare, oferindu-le militarilor experiente din viata reala prin intermediul stimularii vizuale si auditive.

"Cu cat ne implicam mai rapid in utilizarea jocurilor VR, cu atat mai bine", aprecia Rachel Grunspan, directoarea pentru strategie a unei organizatii in domeniul inovarii digitale din cadrul CIA. "Vrei sa-i faci sa se gandeasca la problema in domeniul informatiilor pe care incerci sa o rezolvi, iar VR face un lucru uimitor in acest sens".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CIA jocuri formare angajati, #CIA jocuri Dungeons and Dragons Pokemon, #CIA formare angajati jocuri , #CIA