Consiliul Europei cere Romaniei explicatii in cazul inchisorilor CIA

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 13:07
1996 citiri
Consiliul Europei cere Romaniei explicatii in cazul inchisorilor CIA

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, cere Lituaniei, Poloniei si Romaniei sa recunoasca rolul jucat in programul CIA de "detentii secrete si tortura" a suspectilor de terorism.

Thomas Hammarberg a spus, luni, ca "daunele aduse sistemului nostru european de protectie a drepturilor omului" pot fi reparate doar daca se dezvaluie intregul adevar, scrie AP.

Hammarberg a mai subliniat, printr-un comunicat de presa, ca o ancheta este imperativa.

Cu cateva zile inainte de acest comunicat de presa, Hammarberg a lansat un atac la adresa actiunilor de contraterorism ale guvernelor europene, acuzandu-le ca au ajutat SUA sa comita "nenumarate" crime in ultimii zece ani.

Hammaberg a mai spus ca va da publicitatii, luni, lista cu locatiile secrete CIA in Polonia, Romania si Lituania unde au fost tinuti in secret suspectii de terorism.

In 2007, politicianul elvetian Dick Marty a acuzat 14 guverne europene ca au permis CIA sa aiba centre de detentie sau sa faca transporturi de suspecti de terorism, intre anii 2002-2005.

"Multe din aceste crime au fost ascunse cu grija si deliberat", a spus, joi, Hammaberg, infierand "complicitatea" statelor europene.

Atacul lui Hammaberg survine dupa dezvaluirile noi privind programul CIA. Se pare ca o retea secreta de companii private americane, coordonate de un important contractor din domeniul apararii, a jucat un rol crucial in programul secret de transport al suspectilor de terorism. Aceste noi dovezi reies dintr-un set de documente depuse la un tribunal din New York in cadrul disputei legale dintre doua companii aviatice.

Cele peste 1.700 de pagini depuse la tribunal demonstreaza faptul ca Guvernul SUA s-a bazat pe companii private pentru zborurile intre Washington, capitalele altor tari, baza mlitara de la Guantanamo Bay, din Cuba, si, cateodata, inchisorile CIA din strainatate.

Numele Romaniei a fost pomenit, de-a lungul timpului, in legatura cu implicarea in programul secret CIA de transport al suspectilor de terorism, mai precis ca aici ar functiona inchisori secrete CIA, alaturi de Polonia, Thailanda, Lituania si Afganistan. Romania a negat mereu ca ar fi gazduit inchisori secrete CIA, iar o ancheta declansata in acest sens a ajuns la concluzia ca pe teritoriul Romaniei nu au existat niciodata astfel de centre de detentie.

Printre aceste companii se numara si DynCorp, un contractor al Guvernului care supraveghea o intreaga flota de avioane de lux. Disputa de la New York a aparut in urma cu patru ani, intre o companie charter americana, Richmor Aviation Inc., care a pus la dispozitia Guvernului avioane si echipaje, si compania privata SportsFlight Air, care a organizat zboruri pentru DynCorp.

Ambele parti in conflict au citat programul de transport al detinutilor in marturiile lor. Companiile se lupta pe suma de 874.000 de dolari, acordati companiei Richmor de un tribunal newyorkez, pentru acoperirea costurilor neplatite ale zborurilor secrete.

Richmor acuza SportsFlight in 2007 ca nu i-a platit peste 1,15 milioane de dolari pentru cel putin 55 de misiuni angajate de DynCorp pentru guvern. Avioanele companiei private faceau si 10 aterizari intr-o singura misiune, iar guvernul american platea pana la 300.000 de dolari pe zbor. Unele avioane au aterizat in apropiere de locatiile unde opera CIA - Kabul, Bangkok si Bucuresti, scrie sursa citata.

Un judecator a dat o decizie in favoarea Richmor in ianuarie 2010, acordandu-i companiei 1,6 milioane de dolari. In mai, o curte de apel a confirmat decizia, insa a taiat suma la 874.000 de dolari. Richmor sustine in continuare ca nu a fost platita intreaga suma.

In documentele depuse la tribunal nu se specifica cine se afla la bordul avioanelor, pe langa echipaj, insa programul zborurilor coincide cu marile atentate din ultimii ani, incepand cu cele de la 11 septembrie 2011. Detinutii au disparut in inchisorile secrete CIA din intreaga lume si se afla acum la Guantanamo, asteptandu-si procesele militare.

Presedintele american de la acea data, George W. Bush, a recunoscut existenta retelei de inchisori secrete in 2006, iar directorul CIA, Leon Panetta, a spus, in 2009, ca nu mai sunt folosite. Nu s-a spus niciodata exact unde s-ar afla aceste inchisori, insa s-a vorbit mult despre centre de detentie in Polonia, Romania, Thailanda, Lituania si Afganistan.

Suspectii de terorism, au declarat, in plangerile in justitie, ca au fost transportati cu avionul, adesea cu capul acoperit si catuse la maini, la aceste inchisori, unde unii au fost supusi unor tehnici dure de interogare, precum simularea inecului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#inchisori CIA, #inchisori CIA Romania, #inchisori cia consiliul europei , #CIA