Fost ofiter CIA: Adevarurile consacrate trebuie puse sub semnul intrebarii. Fantoma lui Hitler nu a murit in 1945

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 11:24
16304 citiri
Fost ofiter CIA: Adevarurile consacrate trebuie puse sub semnul intrebarii. Fantoma lui Hitler nu a murit in 1945
Foto: captura YT

Bob Baer, fost ofiter de elita al CIA, vorbeste intr-un interviu despre investigarea mortii lui Adolf Hitler, pe care o prezinta in serialul produs de History, despre cat de putine dovezi sprijina ideea ca el a murit in buncar, nascocirile si convingerea unora ca el ar fi supravietuit, dar si despre adevarurile istorice consacrate, ce trebuie mereu puse sub semnul intrebarii.

Baer este de parere ca "varianta oficiala" a istoriei care spune ca nazismul a murit in 1945 nu se sustine, pentru ca el exista in prezent in tari precum Italia, Germania si Statele Unite si ca informatiile legate de Hitler care se afla in proprietatea Rusiei sunt clasificate inca.

Cel de-al doilea sezon al serialului "Pe urmele lui Hitler", care incearca sa descopere adevarul despre moartea lui Adolf Hitler, va avea premiera la History pe 28 februarie, de la ora 22.00.

Veteran al Agentiei Centrale de Inteligenta (CIA), cu 21 de ani de experienta, Robert "Bob" Baer a facut parte din elita ofiterilor serviciilor secrete americane.

Bob Baer si doctorul John Cencich, renumit anchetator de crime de razboi din cadrul Natiunilor Unite, revin in al doilea sezon cu implicarea unor noi specialisti si cu metode avansate pentru continuarea investigatiei si pentru a descoperi ce s-a intamplat cu Hitler la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Folosindu-se de vasta sa expertiza, el va examina miile de documente declasificate, astfel incat echipa de pe teren sa se poata concentra pe informatiile cele mai importante si relevante.

Incertitudinile cu privire la moartea lui Hitler l-au determinat pe Bob sa aplice dovezilor istorice privind evadarea lui Hitler acelasi tehnici de verificare pe care le-a folosit pe teren in Irak. Bob Baer se foloseste de o lista impresionanta de contacte, de la experti in criminalistica la cei mai cautati anchetatori.

Cititi mai jos interviul cu Bob Baer realizat de News.ro:

Cum este sa investigati un caz care se discuta de 70 de ani?

Pentru mine, este fascinant cat de putine dovezi sprijina ideea ca Hitler a murit in buncar. Mama mea era istoric si se ocupa de perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In '62, cand am mers la Berlin, ea mi-a spus ca e posibil ca Hitler sa fi murit in buncar, si asta a fost varianta pe care am crezut-o.

Apoi au aparut informatii pe History despre acel craniu, care de fapt nu era al lui Hitler; lipsa probelor criminalistice este foarte importanta. Rusii nu au dovezi criminalistice. Din motive ciudate, nu le-au facut publice. Imi place, asadar, sa-mi reexaminez propriile convingeri.

Imi place sa-mi demonstrez mie insumi ca nu am avut dreptate. Fac asta in mod frecvent, de cand lucram la CIA. Imi spuneam: "Probabil ca gresesc. O sa aflu de ce". Un alt aspect fascinant pentru mine a fost faptul ca "varianta oficiala" a istoriei, pe care o stiam eu, era ca nazismul a murit in '45. Dar lucrurile nu au stat asa.

Au incercat sa cladeasca cel de-al Patrulea Reich in Chile, Argentina si Brazilia. Comunitatile germane respective erau foarte inchise, si sunt si in ziua de azi, ceea ce mi se pare ciudat. Istoria pe care o invatam in America este ca Hitler a pierdut razboiul si aici s-a sfarsit totul. Insa lucrurile s-au dovedit a nu sta chiar asa.

Asta vrea lumea ca creada.

Da, si ne lovim de fascism in prezent, fie in Italia, Franta sau SUA. Serialul "Pe urmele lui Hitler" urmareste, de fapt, fantoma lui Hitler. Sigur, nu il gasim pe Hitler, nu gasim un cadavru. Urmarim fantoma lui, care nu a murit in mai 1945.

Bazandu-va pe experienta dumneavoastra si pe accesul pe care l-ati avut la rapoarte de informatii declasificate, sunteti convins ca a reusit sa fuga din Berlin?

Nu am dovezi clare. Eu ma ghidez dupa dovezile criminalistice. Teoriile mele sunt irelevante. Nu exista dovezi criminalistice care sa arate ca ar fi ajuns in America de Sud sau altundeva.

Deci, nu aveti o concluzie clara?

Despre asta este vorba in serial. Eu si cu John Cencich, care a lucrat anterior in politie, examinam probele, in ordine cronologica. Intr-un astfel de caz, ele pot varia de la documente FBI la rapoarte de informatii din intreaga lume. Noi examinam probleme si informatiile respective.

In al doilea sezon, ne ocupam de o serie de povesti inventate. Cei de la History au vrut sa ne ocupam de cateva dintre ele. Stateam de vorba despre asta si am zis: "Nu, probele nu sunt bune. Probele astea nu ar sta in picioare, in realitate". Dar problema cu Hitler este ca sunt tot felul de povesti, de nascociri, si exista un fel de convingere profunda cum ca el ar fi trait. Oamenii sunt irationali.

Puteti sa explicati mai mult?

Oamenii accepta astfel de teorii ale conspiratiei, fara sa faca un minim de documentare, sau ceva de genul acesta. Daca ne uitam la felul cum se face politica in Statele Unite ale Americii, vedem ca foarte mult se bazeaza pe teorii ale conspiratiei.

Una dintre teoriile discutate in noul sezon este ca Hitler ar fi zburat din Berlin in Danemarca. Ce credeti despre aceasta teorie?

Mi s-a parut foarte interesant ca au existat doua surse diferite care nu au profitat, financiar sau altcumva, de pe urma faptului ca au vorbit despre acest subiect. Una dintre aceste surse este pilotul. Noi am examinat posibilitatea ca Hitler sa fi plecat din Tiergarten. Exista, desigur, posibilitatea ca el sa fi fugit cu un avion mai mic in Danemarca si, de acolo, in San Sebastian.

Exista ofiteri nazisti care au declarat ca l-au vazut in Danemarca, dar nu-mi plac genul acesta de martori. Nu pot sa-mi explic cum de exista doua surse independente care declara ca el s-ar fi aflat in Danemarca, inainte de capitularea acestora, din 5 mai.

Sursele erau din tari diferite. Nu este un caz similar cu acela in care cineva a falsificat jurnalul lui Hitler si a facut bani de pe urma acestuia. Este vorba despre doua persoane diferite care spun acest lucru.

Vorbim despre doua persoane, independente una de alta, care nu au avut niciun profit material de pe urma declaratiilor lor.

Da. Nu au avut niciun fel de foloase materiale. Nu au dat interviuri. Nu mi-a explicat nimeni cum s-a intamplat, sau care era legatura dintre aceste doua persoane. Una dintre surse a depus marturie la Nurnberg, dar nu a existat nicio urmare. Nimeni nu a stat de vorba cu omul acela, nimeni nu l-a intrebat cine altcineva se mai afla acolo. Momentul a trecut si el nu s-a folosit de informatiile respective. Apoi, era pilotul care spunea ca l-a dus pe Hitler acolo, ceea ce a fost foarte ciudat.

Ati mai spus si ca, daca ati fi fost cel care a planuit fuga lui Hitler, ati fi ales Danemarca. Care este motivul?

Acolo se aflau soldati nazisti de elita, iar invazia aliata a Germaniei nu inclusese si Danemarca. In plus, erau zboruri regulate din Danemarca in Spania. Ar fi fost mai logic asa, decat sa incerci sa zbori direct deasupra unor teritorii ocupate de Aliati, sau chiar deasupra Germaniei.

Probabil s-ar fi putut, dar pentru a parasi Berlinul atat de tarziu ar fi fost nevoie de un avion mai mic. In Tiergarten se pregatise ceea ce se numea "zborul fazanilor de aur". De acolo urmau sa plece cei din conducerea partidului in ultimul moment. Stalpii de electricitate fusesera taiati si stim ca fusesera efectuate zboruri de test.

Asta era cea mai buna metoda de a scapa...

Daca un avion de mici dimensiuni trece pe deasupra unui teatru de operatiuni, in momentul cand ti-a trecut pe deasupra capului, este deja prea tarziu sa tragi in el, iar nemtii stiau acest lucru, cu siguranta.

Dintre toate teoriile posibile cu care v-ati intalnit, care credeti ca este cea mai credibila?

Cand am inceput sa lucrez la serial, am pornit de la presupunerea ca el murise in acel buncar. Cele mai plauzibile sunt teoriile care spun ca Hitler a ajuns in Danemarca, apoi in Spania, pentru ca apoi sa calatoreasca cu submarinele U-Boat.

Mi s-au parut fascinante cladirile descoperite in Argentina, la Misiones. Avem acolo sapaturi arheologice de proportii, si apoi mai sunt si medicamentele pentru stomac, si fragmentele de portelan. Erau evident pregatite pentru un personaj foarte important. In plus, mi se pare fascinant ca au dus planurile de fabricare a bombei nucleare in Argentina si faptul ca fortele aeriene argentiniene au bombardat respectiva cladire in 1955.

De ce ar bombarda cineva un laborator de cercetare stiintifica, daca nu se intampla nimic in neregula acolo? E foarte ciudat. Oamenii acestia pierdusera razboiul, dar isi inchipuiau ca vor putea sa puna bazele celui de-al Patrulea Reich. Erau ferm convinsi de asta.

Credeti ca vom sti vreodata cu certitudine ce s-a intamplat cu Hitler?

Va trebui sa va uitati si la sezonul al treilea. (Rade)

La inceputul sezonului al doilea ati spus ca "nimeni nu vrea sa creada ca i-am pierdut urma lui Hitler." De ce credeti asta?

Pentru ca nu este reconfortant pentru oameni. Oamenilor le plac povestile simple. Ca sa zic asa, povestile simple sunt pe placul oamenilor simpli. In plus, mai avem de-a face si cu convingerile oamenilor despre existenta unor dovezi concludente - spre exemplu, ca rusii aveau craniul lui Hitler, desi s-a demonstrat ca nu era cazul.

De asemenea, oamenii au crezut ca, dupa ce Hitler s-a impuscat, oamenii i-au vazut fata. Si eu credeam asta. Exista martori directi, dar lucrurile s-au dovedit a nu sta asa. De multe ori, pentru oameni este suficient sa primeasca povestile de-a gata, ambalate frumos, cu fundita roz. Insa aici lucrurile stau altfel, iar istoricii nu au foarte multe dovezi pentru a-si proba afirmatiile aparent sigure pe tema mortii lui Hitler.

Asa cum spuneati, informatiile care se afla in proprietatea rusilor sunt clasificate inca. Nu vor sa dea nici un raspuns. De ce credeti ca se intampla asta?

Va trebui sa il intrebati pe Putin. Se pare ca anumite dosare se afla in cladirea Lubyanka, dar nu stiu de ce. De ce ar fi spus Stalin "dar poate ca Hitler a fugit"? Dintre toti oamenii, te-ai astepta ca Stalin sa stie... Sau poate Stalin a avut ceva beneficii de pe urma ideii ca Hitler a scapat, in termeni de propaganda. Nu-mi dau seama. Poate a avut sau poate nici Stalin nu era rational.

Istoricul Ian Kershaw descrie in detaliu moartea lui Hitler, pe baza informatiilor de la martori oculari. Credeti ca asa s-a intamplat?

Cu alte cuvinte, in ce masura cred ca ipoteza potrivit careia Hitler a murit in buncar este cea mai plauzibila? Acum examinam probele care infirma aceasta idee. Stiu ce spun sursele oficiale, dar realitatea este ca nici un martor ocular nu a spus "da, am vazut ca avea o gaura de glont in cap". Sau ca rusii, ca sa zic asa, au facut vraiste probele de la fata locului, si faptul ca cel de-al cincilea tunel era parte dintr-un plan. Tunelul mergea pana la Tiergarten, astfel incat ei sa poate ajunge acolo, feriti de bombardamente.

Inclusiv cand erati agent CIA, erati de parere ca pana si adevarurile consacrate trebuie puse sub semnul intrebarii.

Absolut. De multe ori dau ca exemplu ce s-a petrecut in octombrie 1983, cand se credea ca iranienii aruncasera in aer sediul din Beirut al puscasilor marini americani. Am tot citit informatiile din presa pe marginea acestui subiect. Informatia e luata ca un adevar. Cred ca asa s-au intamplat lucrurile, dar dovezile lipsesc. Convingerile mele sunt una, dar ce dovezi avem in acest sens?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Robert Baer CIA moarte Hitler, #Robert Baer CIA Hitler History , #CIA