Raportul privind torturile CIA readuce in lumina rolul Romaniei - Reuters

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 21:43
3062 citiri
Raportul privind torturile CIA readuce in lumina rolul Romaniei - Reuters
Foto: Real Agenda

Raportul privind torturile CIA readuce in lumina rolul Romaniei in chestiunea inchisorilor secrete americane pentru suspectii de terorism.

Avocatul unui barbat torturat de CIA a declarat ca autoritatile romane ar trebui sa recunoasca rolul jucat in aceasta situatie, dupa ce un raport al Senatului american a aratat inspre Romania, ca loc unde s-a aflat barbatul interogat de CIA, scrie, intr-un amplu articol, Reuters.

Washington Post: Romania, inchisoarea neagra pentru detinutii torturati de CIA

Desi in raport nu se mentioneaza tarile in care au functionat inchisorile CIA, se arata in articol, au fost date detalii cu privire la prizonierii care au fost transferati de la si catre "centrul de detentie BLACK", detalii care se potrivesc cu datele de trafic aerian ale avioanelor inchiriate de CIA ce au trecut prin aeroporturile din Romania intre 2003 si 2005. Unele din aceste date au fost consultate de Reuters, altele au fost citate in documente juridice.

Potrivit raportului Senatului, CIA a acordat Guvernului care a gazduit inchisoarea secreta cel putin un milion de dolari pentru a-i multumi. Ofiterul insarcinat cu inchisoarea le-a spus insa superiorilor sai din CIA ca, in pofida tehnicilor dure de interogare, informatiile astfel obtinute de la suspectii de terorism erau deseori inutile.

Ioan Talpes, consilier pe probleme de securitate nationala pentru presedintele Romaniei in perioada 2000-2004, a declarat pentrusursa citata ca Romania a permis serviciului secret american sa opereze o inchisoare in Romania, insa oficialii romani nu stiau ca sunt persoane intemnitate acolo si nu au primit bani in schimbul gazduirii inchisorii.

Biroul premierului Victor Ponta a trimis intrebarile Reuters la Ministerul de Externe, care a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca raportul Senatului nu contine referiri la Romania si autoritatile romane nu au dovezi care sa demonstreze ca au existat centre de detentie CIA in Romania.

MAE a mai precizat ca autoritatile coopereaza cu o ancheta romaneasca cu privire la aceste acuzatii.

Raportul privind torturile CIA - Cum ramane cu inchisorile secrete din Romania?

Presedintele Traian Basescu nu a raspuns la intrebarile Reuters, SIE a raspuns ca nu are cunostinta ca centrele de detentie CIA sa fi existat pe teritoriul Romaniei, in vreme ce Ion Iliescu, presedinte in perioada 2000-20004, a raspuns: "Nu am stiut multe lucruri. Si nu stiu nimic de aceasta chestiune".

Nici CIA nu a dat vreun raspuns.

Amrit Singh, avocatul sauditului Adb al-Rahim al-Nashiri, a declarat ca raportul Senatului confirma afirmatiile clientului sau, potrivit carora a fost torturat intr-o inchisoare CIA din Romania si ca autoritatile romane nu i-au protejat drepturile.

Raportul Senatului contine informatii despre felul in care a fost tratat al-Nashiri de catre CIA, fara a preciza in ce tara se afla inchisoarea.

Aflat acum in inchisoarea militara de la Guantanamo, al-Nashiri a facut plangere la CEDO impotriva Romaniei si sustine ca a permis detentia si torturarea sa si apoi nu a investigat cum trebuie aceasta chestiune.

Singh sustine ca autoritatile romane trebuie sa admita adevarul, anume ca o inchisoare CIA a functionat pe teritoriul tarii, si ca tara noastra are obligatia legala de a preveni detentia in secret sau tortura.

Raportul Senatului a aruncat lumina asupra unor state membre UE care au gazduit inchisorile. Polonia si Lituania au fost printre acestea. In cazul Romaniei, raportul ar spune ca suspectii de terorism au sosit aici pentru prima data in toamna lui 2003, ceea ce coincide cu un zbor catre Romania in 22 septembrie 2003, cu care CIA a adus suspectii in inchisoarea secreta, sustine al-Nashiri in plangerea la CEDO.

Raportul mai arata ca inchisoarea a fost inchisa dupa toamna lui 2005, ceea ce coincide cu datele de trafic aerian consultate de Reuters, despre zborurile inspre si dinspre Romania.

Avioanele care au efectuat aceste zboruri pot fi identificate pe baza documentelor de zbor si documentelor juridice adresate companiilor contractate de CIA pentru a transporta detinutii. Multe din aceste documente au fost obtinute de Reprieve, un grup de activisti care face cercetari cu privire la zborurile CIA si a fost citat de Parlamentul European.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#CIA inchisori Romania, #inchisori secrete Romania , #CIA