Secretele programului de tortura si minciunile CIA

Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 13:15
7117 citiri
Secretele programului de tortura si minciunile CIA
Foto: Arhiva Ziare.com

Un document descoperit in urma unei anchete privind programul de tortura al Agentiei Centrale de Informatii (CIA), derulate in cadrul Comisiei de informatii secrete din cadrul Senatului american, demonstreaza ca tot ceea ce CIA a spus Congresului in timpul administratiilor Bush si Obama si publicului a fost o minciuna.

Totul a inceput cand Comisia a aflat ca mai multe inregistrari video care infatisau tehnici de interogare brutale au fost distruse de un oficial CIA.

In consecinta, a fost demarata o ancheta sub conducerea lui Daniel Jones, arata The Guardian intr-un reportaj despre ancheta Senatului SUA privind tratamentul aplicat de CIA prizonierilor.

In noiembrie 2005, un oficial CIA, Jose Rodriguez, a distrus 92 de inregistrari video din 2002, cu interogarile brutale la care au fost supusi doi detinuti, Abu Zubaydah si Abdel Rahim Nashiri.

Comisia senatoriala care supervizeaza agentia a aflat doi ani mai tarziu, dintr-un articol publicat in New York Times.

Jones si alti membri ai Comisiei au fost insarcinati cu anchetarea incidentului.

Descoperirile facute dupa jumatate de an de investigatii, in care au fost acoperite doar interogarile a doi detinuti in primul an al programului de tortura, i-au socat.

Unul dintre detinuti, Abu Zubaydah, fusese torturat pana ajunsese in stadiul in care raspundea ca un caine atunci cand agentii pocneau din degete. In 2008 se cunostea faptul ca Zubaydah fusese torturat, dar nu si detaliile sordide. Barbatul a fost tinut in detentie dezbracat, acoperit in propriile excremente, bagat in cutii de lemn pline cu mizerie. Mai multi angajati CIA au cerut transferul pentru a nu continua sa tortureze persoane care nu ar fi detinut informatii relavante despre terorism.

In mod firesc, s-au nascut intrebari cu privire la ce le face cu adevarat CIA zecilor de detinuti ai sai. Desi Obama a inchis programul de tortura a doua zi de la preluarea mandatului, a dat de inteles ca doreste sa se concentreze asupra viitorului, nu a trecutului.

CIA a continuat sa nege ca agentia ar fi prezentat un program de tortura denaturat.

Insa un document in posesia caruia au ajuns achetatorii, numit documentul Panetta dupa fostul sef CIA, Leon Panetta, care se afla in prezent intr-un seif al Senatului american, arata ca CIA stia cat de brutale erau tehnicile de interogare, cat de ineficace erau considerate aceste tehnici si cat de atent a fost totul musamalizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#program tortura CIA, #CIA terorism , #CIA