7 motive pentru care inarmarea nucleara a Coreei de Sud e o idee groaznica

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 12:35
7036 citiri
7 motive pentru care inarmarea nucleara a Coreei de Sud e o idee groaznica
Foto: Arhiva Hepta.ro

Oficialii sud-coreeni au anuntat luna trecuta ca Statele Unite vor incepe sa desfasoare obiecte militare strategice in Peninsula Coreeana, care sa contribuie la contracararea capabilitatilor nucleare nord-coreene.

Cererile sud-coreene de dovezi concrete ale angajamentului american privind apararea nu se vor opri aici, politicienii de la Seul facand presiuni publice la adresa Statelor Unite sa readuca armele nucleare in peninsula. De asemenea, si senatorul republican John McCain a sugerat acelasi lucru.

Insa, scrie Foreign Policy intr-un amplu articol, sunt mai multe motive pentru care SUA nu ar trebui sa caute sa instaleze astfel de dispozitive in partea sudica a Peninsulei Coreene.

Sursa citata mai noteaza ca, daca ar fi vreun beneficiu real din punct de vedere militar sau politic, in urma amplasarii de arme nucleare in Coreea de Sud, atunci ideea ar merita revizuita, insa in prezent este complet lipsita de sens. In plus, ar putea agrava actuala criza privind amenintarile nucleare ale Coreei de Nord.

1. Armata americana nu are nevoie de aceste arme nucleare pe teritoriul sud-coreean. Motivul este unul simplu: SUA pot lovi orice tinta din Coreea de Nord lansand de pe teritoriul american, cu arme conventionale de mare precizie. In cazul in care un conflict ar izbucni si ar fi nevoie de folosirea armelor nucleare, acestea pot fi livrate dintr-o varietate de platforme securizate care exista deja - departe de Coreea de Nord. Si ambele tari ale peninsulei stiu lucrul acesta.

In plus, amplasarea acestor arme nu ar descuraja Phenianul si ar reprezenta niste tinte tentante pentru rachetele nord-coreene, care pot lovi Sudul.

2. Armele conventionale ar putea parea astfel mai putin credibile. Amplasarea de arme nucleare in Coreea de Sud poate fi folosita pentru a da un semnal politic privind angajamentul aliantei, insa totodata Seulul si Phenianul ar putea pune la indoiala angajamentul militar american si dotarile SUA.

Daca armele conventionale americane sunt atat de bune, de ce este nevoie de unele nucleare? In plus, o dovada puternica de angajament este deja oferita de cele circa 28.000 de trupe americane si cei circa 200.000 de cetateni SUA aflati in Coreea de Sud.

3. Statele Unite nu le au. Deocamdata, nu exista un stoc de arme nucleare americane pregatite pentru a fi trimise in Coreea de Sud. Ultimele arme au fost retrase de acolo in urma cu 25 de ani, ca parte a unei initiative globale de a depozita armele nucleare tactice pentru a impiedica furtul lor. Armele care au fost detasate in urma cu zeci de ani in Coreea de Sud au fost demontate, iar restul nu mai sunt functionale sau urmeaza sa fie distruse.

Astfel, daca s-ar amplasa arme nucleare, acestea ar trebui sa provina din alte parti, spre exemplu din arsenalul mai mic detasat in Europa, ceea ce ar provoca probleme politice si modificari strategice in relatiile cu aliatii europeni. Alta optiune ar fi reactivarea armelor nucleare care sunt "in rezerva" acum, ceva ce nu s-a mai facut pana acum si ce ar necesita timp si bani.

4. Nu exista un loc pentru amplasarea lor. Oricat de ciudat ar parea acest motiv, adevarul este ca in Coreea de Sud nu exista niciun depozit potrivit pentru arme nucleare tactice. Buncarele de depozitare a armelor nucleare trebuie sa ofere un nivel de securitate foarte mare si sa impiedice orice acces nepermis, in orice situatie.

Or, buncarele americane din Coreea de Sud nu au mai fost folosite de 25 de ani, astfel ca ar dura alti ani pentru a reconstrui si a le reactiva.

5. De ce sa ajute SUA actiunile nord-coreene sa para mai legitime? O astfel de manevra a americanilor in Coreea de Sud ar putea fi folosita de propaganda de la Phenian sa-si legitimeze propriile arme nucleare. Astfel, liderii nord-coreeni ar putea spune "Vedeti, America ne ameninta cu si mai multe arme nucleare, deci cum am putea noi sa renuntam la ale noastre?".

Daca armele nucleare americane din Coreea de Sud ar fi necesare din motive militare sau poitice, aceasta ingrijorare ar putea fi depasita, insa altfel rachetele ar putea mai mult sa incurce decat sa ajute.

6. De ce sa fie Coreea de Sud ajutata sa devina dependenta de armele nucleare? Atunci cand liderii sud-coreeni isi dau seama ca nu pot sa decida daca si cand sunt folosite armele nucleare, ar putea decide ca au nevoie de si mai mult control asupra propriului destin nuclear.

Statele Unite au lucrat mai mult de un deceniu pentru a demonstra fara echivoc ca Japonia si Coreea de Sud pot sa fie in siguranta fara sa fie nevoie sa aiba arme nucleare amplasate pe teritoriile lor. Iar o schimbare in acest moment ar intari convingerea la Seul ca armele nucleare sunt necesare pentru aparare.

7. Exista optiuni mai bune. Exista cai mai eficiente pentru a asigura Sudul si pentru a impiedica Nordul. Coreea de Sud este ingrijorata de amenintarea reprezentata de Coreea de Nord si de amploarea angajamentului militar american. Insa optiuni ar fi, iar printre ele se numara consolidarea detasarilor militare in scop defensiv si continuarea integrarii in randul altor forte regionale, inclusiv bunurile maritime americane din Japonia.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#SUA rachete nucleare Coreea de Sud, #SUA rachete Coreea de Nord, #SUA Coreea de Nord rachete nucleare , #Coreea de Nord