A murit Kim Jong Il, liderul din Coreea de Nord

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 06:03
10589 citiri
A murit Kim Jong Il, liderul din Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong Il a murit sambata, la varsta de 69 de ani, a anuntat luni televiziunea de stat.

Un radiodifuzor a transmis ca mult-iubitul Kim a murit, la ora 8:30, din cauza "surmenajului" dupa ce si-a "dedicat viata poporului sau".

Kim a murit in urma unui atac de cord cauzat de "epuizarea psihica si fizica", in timpul unei calatorii cu trenul, anunta si agentia de stiri a statului KCNA.

De abia pe 28 decembrie, vor fi organizate funeralii nationale, iar pana atunci tara se afla in doliu. Trupul sau neinsufletit urmeaza sa fie depus la Muzeul Kumusan din Phenian, pentru ca intreaga lume sa-i aduca un ultim omagiu.

Kim Jong Il a fost lider al Coreei de Nord in perioada 1994-2011, urmandu-i in fruntea statului comunist tatalui sau, Kim Ir Sen, cel care a fost considerat "parintele natiunii".

Presa straina a aflat ca liderul de la Phenian avea de ceva timp grave probleme de sanatate. In 2008, Kim a suferit un accident cerebral si nu-si mai facuse aparitia in public de cateva luni.

Kim a fost ca un spin in coasta Coreei de Sud, precum si a Statelor Unite ale Americii. De ceva vreme, el a stabilit ca succesorul sau la putere va fi fiul sau, Kim Jong Un.

Toate unitatile militare sud-coreene au fost plasate in stare de alerta, dupa moartea lui Kim, potrivit agentiei de stiri sud-coreene Yonhap.

Moartea lui Kim l-a facut pe presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, sa-si anuleze tot programul de azi.

La scurt timp dupa anuntarea vestii, nord-coreenii au iesit pe strazi unde si-au manifestat zgomotos durerea:

Biografia lui Kim Jong Il, secret de stat

Mostenitor crescut in nomenclatura comunista, propaganda il prezinta ca fiind nascut la 16 februarie 1942. O stea si un dublu curcubeu ar fi aparut in acea zi. Conform altor informatii, el s-a nascut in 1941.

Muntele unde s-ar fi nascut el, Paekdu, cel mai inalt din tara (2.744 de metri), la frontiera chineza, este sfant. Se spune ca acolo s-a nascut Coreea.

In realitate, majoritatea istoricilor considera ca Kim s-a nascut in Rusia, intr-o tabara de antrenament a partizanilor comunisti, de unde tatal sau a condus razboiul de rezistenta impotriva invadatorului japonez pana in 1945.

Licentiat in economie politica, tanarul Kim urca treptele nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord aflat la putere. El se ocupa in principal de propaganda.

Desemnat succesor al tatalui sau, el preia oficial fraiele puterii la trei ani dupa moartea lui in 1994.

Kim Jong Il a utilizat propaganda, un cult exacerbat al personalitatii, o armata docila si lagarele de munca pentru a-si pastra puterea, asa cum a facut si tatal sau inaintea lui. In timp ce poporul moare de foame, presa a scris ca liderul Coreei de Nord dadea lunar 100.000 de dolari pe hrana cainilor sai, scrie Associated Press.

Kim Jong Il le-a dovedit ca se insala tuturor celor care prevedeau o prabusire a regimului sau dupa terminarea ajutorului sovietic la inceputul anilor '90. La finalul acestui deceniu, o foamete a ucis pana la un milion de persoane.

El a ramas insa "liderul iubit" si a continuat un program de fabricare a armelor nucleare, marcat de doua teste care au infuriat America, in octombrie 2006 si mai 2009.

Analistii apreciau de mai multi ani ca deciziile sale erau din ce in ce mai ciudate, cum a fost cea de a distruge cu torpile in martie 2010 o corveta sud-coreeana, provocand moartea a 46 de marinari si antrenand un val de sanctiuni. In pofida unei anchete internationale, Coreea de Nord a dezmintit orice responsabilitate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Kim Jong murit, #Kim Jong Coreea de Nord , #Coreea de Nord