Ar putea amenintarile dintre SUA si Coreea de Nord sa declanseze un razboi accidental?

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 20:05
10618 citiri
Ar putea amenintarile dintre SUA si Coreea de Nord sa declanseze un razboi accidental?
Foto: Pixabay

Tensiunile continua sa creasca intre Statele Unite si Coreea de Nord, dupa ce ambele parti au facut declaratii de-a dreptul razboinice in ultimele zile.

"Lumea trebuie sa stie ca Statele Unite au declarat razboi prima data Coreei de Nord", a spus Ri Yong-Ho, ministrul de Externe de la Phenian.

"In cazul in care Coreea de Nord nu inceteaza actiunile provocatoare, ne vom asigura ca ii vom oferi presedintelui optiuni pentru a se ocupa de Coreea de Nord", a fost replica purtatorului de cuvant al Pentagonului, colonelul Robert Manning.

Astfel, noteaza CNN, razboiul declaratiilor dintre Coreea de Nord si SUA ar putea impinge regiunea pe marginea unui conflict accidental.

Vicepresedintele Stratfor pe Analiza Strategica Rodger Baker sustine ca, desi niciuna dintre tari nu face pasi catre un razboi propriu-zis, etalarile puterii militare, impreuna cu amenintarile si contra-amenintarile celor doua parti, ar putea avea un rezultat urat.

"Nord-coreenii presupun ca amenintarile vor fi suficiente pentru a impiedica actiunea SUA, insa poate ca SUA gandesc acelasi lucru, asa ca ajungi intr-o situatie unde o provocare din partea unei parti este vazuta de cealalta de fapt drept o miscare catre razboi", spune Baker.

Euan Graham, director al Programului de Securitate Internationala de la Institutul Lowy din Sydney, a explicat ca un eventual razboi ar porni din cauza Phenianului: "Este foarte putin probabil ca Statele Unite sa se angajeze intr-un razboi preventiv contra Coreei de Nord, asa ca este mai degraba riscul unei declansari accidentale a acestuia, deoarece nord-coreeni decid ca trebuie sa escaladeze sau cred ca ceva ce SUA fac este un atac preventiv sau un atac de decapitare (impotriva conducerii) ".

Guvernul din Coreea de Sud a facut mai multe apeluri disperate catre ambele parti sa se calmeze, deoarece cetatenii sai ar fi printre primii care ar suferi in orice razboi.

"Este foarte posibil ca provocarile Coreei de Nord sa continue. Este imperativ ca noi, Coreea de Nord si SUA, impreuna, sa rezolvam situatia pentru a impiedica viitoare escaladari ale tensiunilor sau orice fel de ciocniri militare accidentale care pot sa scape rapid de sub control", a precizat, luni, la Washington, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-Wha.

De asemenea, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a intervenit, spunand ca "schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil" si ca "trebuie sa calmam capetele infierbantate".

Marti, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a avertizat ca nu va fi "niciun castigator" in cazul unui conflict in Peninsula Coreeana, ci ar reprezenta doar "o tragedie pentru tarile din regiune". Astfel, Beijingul a cerut celor doua parti sa inceteze razboiul declaratiilor si sa se aseze la masa discutiilor, scrie agentia Associated Press, citata de The Washington Post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#declaratii SUA Coreea de Nord, #razboi accidental SUA Coreea de Nord, #razboi declaratii SUA Coreea de Nord , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Exclus!. Asta-i un circ programat pentru creiere de rumegus.