Arma secreta a Coreei de Nord in Europa

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 12:57
10796 citiri
Arma secreta a Coreei de Nord in Europa
Foto: Arhiva

Cu o zi inainte de funeraliile lui Kim Jong Il, George Hadjipateras, in varsta de 36 de ani, si-a pus costumul negru, camasa alba si cravata neagra si s-a dus la ambasada Coreei de Nord din vestul Londrei.

Sub portretul Marelui Lider, la receptie, erau asezate cu grija garoafe rosii, in forma de stea.

George a strans mana secretarului ambasadei si a soptit ca fostul lider a fost "o lumina, nu numai pentru poporul sau, dar si pentru revolutionarii din intreaga lume", scrie Time.

Desi nu a fost niciodata in Coreea de Nord, pentru ca nu ii place sa calatoreasca, Hadjipateras admira stilul de viata al locuitorilor Coreei de Nord. "Oamenii din Republica Populara Democrata Coreeana nu se plimba aiurea, ascultand Jay-Z la iPhone, si nici nu stau in mijlocul strazii injurandu-si liderii. Insa unde altundeva in lume poti sa eviti sa fii bombardat non-stop de Coca-Cola, McDonald's, sexualitatea copiilor la televizor sau emisiuni ca Big Brother?".

Cei care nu l-au plans pe Kim Jong Il, trimisi in lagare de munca

De zece ani, George Hadjipateras este membru al Asociatiei Prieteniei Nord-coreene, fondata in 2000 de Alejandro Cao de Benos de Les y Perez, un spaniol de vita nobila, caruia decedatul presedinte i-a acordat titlul de cetatean de onoare al Coreei de Nord, numindu-l totodata "Delegat Special de Onoare al Comitetului pentru Relatii Culturale cu Tarile Straine".

Asociatia este portavocea regimului de la Phenian in Europa.

Relatarile media europene despre moartea presedintelui Coreei de Nord, Kim Jong-il, au semanat destul de mult intre ele, aproape toate punand accentul pe excentricitatea dictatorului, pe povestile bizare publicate in presa statului comunist despre "Liderul Iubit".

Un exemplu a fost faptul ca fostul lider al Coreei de Nord nu a folosit niciodata o toaleta. Pentru presa europeana, era mai important noul lider care se prefigura, Kim Jong Un.

Insa pentru membrii Asociatiei Prieteniei Nord-coreene, pierderea lui Kim Jong Il a fost la fel de emotionanta ca cea a unui parinte.

Cine este Alejandro Cao de Benos de Les y Perez?

Timp de sase luni, in fiecare an, spaniolul locuieste la Phenian. Poarta numele de Zo Sun Il, care inseamna, in coreeana, "Coreea unica". Este drept ca spaniolul nu vorbeste limba coreeana - insa numele i-a fost dat de insusi Kim Jong Il, astfel incat traducerea este probabil corecta.

De altfel, Cao de Benos s-a intalnit in repetate randuri cu liderul decedat, iar printre prietenii sai nord-coreeni se numara mai multe persoane care fac parte din nomenclatura partidului.

Cao de Benos a devenit interesat de Coreea de Nord in 1990, la varsta de numai 16 ani. Vizitand o expozitie a Organizatiei Mondiale de Turism de la Madrid, spaniolul a fost fascinat de prietenia pe care membrii delegatiei nord-coreene i-au aratat-o: "M-au tratat de parca as fi fost fiul lor", a declarat el pentru The Independent.

Doi ani mai tarziu, Cao de Benos a vizitat pentru prima oara Coreea de Nord, unde pasiunea pentru statul comunist a devenit si mai profunda. "Am gasit acolo nu numai o reflectie a idealului meu politic, dar si a idealului meu de viata. M-am simtit imediat de parca as fi pe jumatate coreean".

In urmatorii ani, Cao de Benos a reusit sa ii convinga pe liderii partidului comunist al Coreei de Nord sa se deschida mai mult catre restul lumii. Printre argumentele folosite a fost si acela potrivit caruia primeste mesaje de la oameni din intreaga lume care ar dori sa se mute in Coreea de Nord.

In 2000 a fondat Asociatia Prieteniei Nord-coreene, si, potrivit Time, el nu este platit pentru nici un fel de servicii aduse statului coreean. Singurul profit pe care il are este un procent din tranzactiile pe care le mijloceste intre Coreea de Nord si diversi regizori straini, turisti sau corporatii interesate sa viziteze tara.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Coreea Nord Londra, #asociatie prietenie coreeana europa, #Alejandro Cao de Benos , #Coreea de Nord