Cacealma sau un nou curs? Ce surprize pregateste Coreea de Nord?

Luni, 05 Martie 2012, ora 15:32
1908 citiri
Cacealma sau un nou curs? Ce surprize pregateste Coreea de Nord?
Foto: AP

Un nou truc sau intentii serioase? Aceasta este intrebarea pe care americanii si restul lumii si-o pun dupa ce Phenianul a anuntat ca renunta la programul nuclear. Mai mult decat atat, Coreea de Nord este gata sa primeasca din nou vizitele inspectorilor AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica).

Observatorii occidentali manifesta un optimism prudent, scepticismul, privitor la stirile venite dinspre Phenian, fiind pe deplin justificat. Coreea de Nord testeaza, de cel putin 20 ani, arme nucleare. Cam tot de pe atunci, regimul autoritar de la Phenian face promisiuni peste promisiuni catre comunitatea internationala, pe care apoi le incalca, pentru a folosi potentiala sa putere nucleara ca amenintare sau metoda de santaj, conform analistilor Deutsche Welle.

Un pic de istorie

Sa ne amintim: in octombrie 1994, Coreea de Nord incheie primul sau acord cu SUA, in care nord-coreeni se angajeaza sa puna capat programului lor nuclear. 10 ani mai tarziu, regimul din Coreea de Nord a respins, in mod deschis, tratatul de neproliferare a armelor nucleare. In 2005, regimul nord-coreean si-a luat din nou angajamentul de a opri dezvoltarea armelor nucleare.

De aceasta data, in timpul discutiilor internationale la care au participat cele doua Corei, SUA, China, Japonia si Rusia, Phenianul a dat asigurari clare ca angajamentul va fi respectat.

Pe viata si pe moarte

Prin masurile anuntate recent de Phenian - moratoriu asupra testelor nucleare, imbogatirii uraniului si testelor cu rachete cu raza lunga de actiune - pericolul numit Coreea de Nord este departe de a fi inlaturat. Dimpotriva, regimul de la Phenian este constient cat de usor poate santaja comunitatea internationala prin amenintarea nucleara. Acum, disponibilitatea catre concesii a Coreei de Nord se datoreaza unui singur fapt: de ani buni, tara este pe marginea prapastiei, fiind amenintata de o veritabila catastrofa umanitara.

Pentru a-si salva poporul de la foamete naprasnica, Phenianul are nevoie urgenta de aprovizionare cu alimente. Din 1990 si pana azi, productia industriala a tarii a scazut cu mai mult de doua treimi. Conform unor aprecieri ale ONU, aproape un milion de nord-coreeni sunt amenintati de foamete. Pentru regimul de la Phenian aceasta a devenit o problema, a carei rezolvare garanteaza propria supravietuire.

Nou lider, un nou curs?

Dupa moartea lui Kim Jong Il, tara este condusa de fiul acestuia, Kim Jong Woon. Momentan, putem doar specula pe marginea intrebarii daca transferul de putere va permite si schimbarea de optica in ceea ce priveste domeniul nuclear nor-coreean.

Acum e important ca noile promisiuni sa fie analizate in mod serios. Inspectorii internationali ai AIEA ar trebui sa se intoarca in tara si sa inspecteze obiectivul de la Yongbyon, unde se presupune ca Coreea de Nord imbogateste uraniu.

Inspectiile de acolo ar trebui sa poata avea loc si fara o notificare prealabila. Aceasta ar putea fi prima conditie importanta, prin care Coreei de Nord sa i se recunoasca aderarea la tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Numai in acest caz va fi vorba de un progres serios. Pana in prezent, vestile venite dinspre Phenian nu pot fi tratate decat cu un optimism moderat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Coreea Nord program nuclear, #bomba atomica Coreea, #Phenian program nuclear , #Coreea de Nord