Cat de ingrijorati ar trebui sa fim din cauza tensiunilor SUA - Coreea de Nord si cat de probabil este un razboi

Vineri, 11 August 2017, ora 14:22
14167 citiri
Cat de ingrijorati ar trebui sa fim din cauza tensiunilor SUA - Coreea de Nord si cat de probabil este un razboi
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele american Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", iar Phenianul a amenintat teritoriul american Guam cu un atac cu rachete.

In plus, au aparut informatii in aceste zile cum ca Phenianul ar fi reusit sa miniaturizeze o bomba nucleara, pentru a o plasa pe una dintre rachetele sale intercontinentale, o posibilitate de care s-au temut mult timp Statele Unite si aliatii lor asiatici.

Sunt toate astea suficiente pentru a precede un conflict militar?, se intreaba BBC, care adauga insa ca expertii subliniaza ca nu sunt motive de panica. Deocamdata.

De ce este putin probabil un razboi, in acest moment

Primul motiv ar fi ca nimeni nu vrea razboi, deoarece un razboi in Peninsula Coreeana nu serveste nimanui. Scopul principal al regimului de la Phenian este sa supravietuiasca, iar un razboi cu SUA ar periclita serios acest lucru. In plus, Kim Jong-un nu vrea sa mearga pe drumul pe care au sfarsit Moammar Gaddafi si Saddam Hussein.

Pe de alta parte, si americanii stiu ca o lovitura asupra Coreei de Nord ar determina regimul lui Kim sa se razbune pe aliatii SUA - Coreea de Sud si Japonia. Asta ar duce la pierderi impresionante de vieti omenesti, inclusiv moartea a mii de americani - trupe si civili.

In plus, Washingtonul nu vrea sa riste ca rachete nucleare sa fie trimise catre teritoriul american.

De asemenea, singurul aliat al Phenianului, China, a ajutat regimul tocmai pentru ca o prabusire a acestuia ar fi un rezultat strategic mult mai rau.

Trupele americane si sud-coreene care se afla la granita Chinei reprezinta o perspectiva cu care Beijingul nu vrea sa se confrunte - si exact asta ar aduce razboiul.

Al doilea motiv este acela ca, deocamdata, sunt doar vorbe, nu si fapte. Presedintele Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu un limbaj neobisnuit pentru un lider american, insa acest lucru nu inseamna ca SUA fac si pasi catre un razboi.

Al treilea motiv este ca acest scenariu nu este unul nou. Fostul adjunct de secretar de stat, PJ Crowley, subliniaza ca SUA si Coreea de Nord au fost aproape de un conflict armat in 1994, atunci cand Phenianul a refuzat sa permita accesul inspectorilor internationali la facilitatile sale nucleare. In acel caz, diplomatia a castigat.

In plus, de-a lungul anilor, Coreea de Nord a transmis de mai multe ori declaratii incendiare despre Statele Unite si Coreea de Sud, amenintand de mai multe ori sa transforme Seulul intr-o "mare de foc". Iar sud-coreenii nu sunt ingrijorati, un oficial prezidential spunand miercuri ca situatia nu a atins un nivel de criza si ca este foarte posibil sa fie rezolvata pe cale pasnica.

Deci ne linistim?

The Guardian citeaza mai multi experti, care spun ca reactiile vocale si virulente ale lui Trump si Kim Jong-un ar putea sa nu duca totusi la un conflict, in ciuda razboiului declaratiilor.

Astfel, cei mai multi observatori cred ca posibilitatea unui conflict ramane una redusa, conducerea Coreei de Nord folosind programul nuclear mai degraba ca o moneda de negociere, decat ca arma de atac.

New York Times trece la randul sau in revista cateva motive pentru care amenintarea unui razboi cu Coreea de Nord suna mai inspaimantator decat este de fapt.

Unul ar fi ca Statele Unite au tot emis amenintari vagi catre Coreea de Nord, in ultimii 15 ani, insa fara rezulat. Al doilea motiv este ca, in relatiile internationale, actiunile conteaza cu mult mai mult decat cuvintele.

Apoi, niciuna dintre parti nu are imboldul de a escalada situatia, iar toate partile implicate inteleg acest lucru. Al patrulea motiv ar fi ca tarile tind sa ignore semnalele neclare si izolate precum cele date de Donald Trump.

In fine, daca Trump va trimite mii de trupe din Guam in Coreea de Sud, atunci exista motive de ingrijorare, insa altfel sunt doar declaratii care nu merita atentia.

Cateva semne de intrebare despre Guam

Revenind insa la Guam si la amenintarile lui Kim Jong-un, guvernatorul insulei cu o suprafata de doua ori cat a Bucurestiului si cu o populatie de 160.000 de locuitori sustine ca un asemenea atac ar fi un atac asupra Americii.

"Am luat legatura cu Casa Alba in aceasta dimineata. Un atac sau o amenintare la adresa Guamului este o amenintare sau un atac asupra Statelor Unite. Au spus ca America va fi aparata", a declartat Eddie Baza Calvo. De asemenea, acesta a mentionat ca insula are pregatite mijloacele de aparare.

Aflat in vestul Oceanului Pacific, in arhipelagul Marianelor, Guamul este folosit de catre Statele Unite ca baza militara strategica. Aproape o treime din teritoriul sau este controlat de armata americana, iar circa 6.000 de trupe americane sunt stationate acolo. Pozitia sa geografica, in raza de actiune a rachetelor nord-coreene cu raza medie si lunga, si importanta militara fac din aceasta insula o tinta logica pentru Phenian, mai scrie The Guardian.

Presa de stat nord-coreeana a transmis, ulterior, ca planuieste sa lanseze patru rachete care sa aterizeze in ocean, la circa 30 de kilometri distanta de Guam, daca planul va fi aprobat de Kim Jong-un. Planul va fi gata la mijlocul lunii august, iar liderul de la Phenian va trebui doar sa-si dea acordul, relateaza BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#razboi Coreea de Nord SUA, #tensiuni Coreea de Nord SUA, #Coreea de Nord atac Guam , #Coreea de Nord