Ce se intampla cu cea mai inalta cladire-fantoma din lume

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 09:59
5102 citiri
Ce se intampla cu cea mai inalta cladire-fantoma din lume
Foto: Arhiva

Cea mai inalta cladire din Coreea de Nord, un zgarie-nori extravagant deasupra tuturor blocurilor comuniste din capitala Phenian, este goala de aproape trei decenii si, cel mai probabil, asa va ramane pentru mult timp de acum incolo.

Este vorba despre Hotelul Ryugyong, cea mai inalta cladire neocupata la nivel mondial, despre care dezvoltatorul Kempinski a declarat ca "nu este posibil in prezent" ca aceasta sa inceapa sa-si primeasca primii vizitatori, arata CNN.

Anul acesta ar fi trebuit ca hotelul sa fie deschis, dupa cum a anuntat directorul Kempinski Hotels Group, Reto, Wittwer, la o conferinta de afaceri care a avut loc in 2012 la Seul. Acesta sustinea ca hotelul va deveni "o masina de facut bani", insa constructia avangardista de 105 etaje si 330 de metri inaltime va ramane, si in 2013, o cladire-fantoma, Hotelul Ryugyong detinand recordul in Guinness Book pentru cel mai inalt imobil neocupat din lume.

Coreea de Nord va construi replici ale Big Ben-ului si Turnului Eiffel la Phenian

Edificiul are o suprafata impresionanta de 360.000 de metri patrati, fiind, de asemenea, si cea mai mare cladire din Coreea de Nord. Hotelul are forma de piramida, iar partea din varful cladirii este o structura circulara care are 8 etaje si care ar urma sa se roteasca in jurul altor sase etaje.

Dupa aproape 30 de ani de controverse si in contextul tensiunilor recente din Coreea de Nord, lantul hotelier Kempinski Hotels a facut publica, in luna aprilie, intentia de a se distanta de proiect, sustinand ca "nu este posibila o intrare pe piata", dar ca "nu poti stii niciodata ce se va intampla in viitor".

In ciuda exteriorului stralucitor, acoperit cu sticla foarte scumpa, un jurnalist chinez care a patruns fara autorizatie in cladire a spus ca interiorul este inca o ruina. "Pozitionarea cladirii in forma de nava spatiala intr-un peisaj atat de dezolant este dramatica, insa modul in care edificiul reflecta lumina soarelui dimineata si la apus peste intregul oras este extraordinar", a precizat jurnalistul venit in vizita in Coreea de Nord.

Oras interzis occidentalilor, vizitabil acum in una dintre cele mai inchise tari din lume

Nord-coreeni au inceput constructia cladirii in 1987, urmand sa fie la acea vreme cel mai inalt hotel din lume, iar deschiderea acestuia era programata pentru anul 1989. Pana acum, in acest proiect au fost investite 750 de milioane de dolari, adica aproximativ 2% din PIB-ul tarii.

Insa, in 1989, lucrarile au fost amanate, aparent din cauza unor probleme cu materialele, iar, in 1992, inaugurarea a fost intarziata din nou, de aceasta data din cauza unor chestiuni financiare. Proiectul s-a oprit complet in 1993, reconstructia incepand in abia in 2008, dar Hotelul Ryugyong nu va fi deschis nici in 2013 si se pare ca nici macar in viitorul apropiat.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#cea mai inalta cladire neocupata, #Hotel Ryugyong Coreea Nord, #hotel fantoma Coreea Nord , #Coreea de Nord