Ce se intampla daca Kim Jong Un ataca? Cinci lucruri de stiut despre Coreea de Nord

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 08:05
9654 citiri
Ce se intampla daca Kim Jong Un ataca? Cinci lucruri de stiut despre Coreea de Nord
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord a testat o bomba cu hidrogen duminica, iar din acel moment SUA si nu numai au inceput sa se teama ca nu e departe de a construi o racheta care sa poata ajunge in America.

Arma testata de Phenian duminica e cea mai puternica testata pana acum de Coreea de Nord, puterea ei fiind estimata intre 50 - 120 de kilotone de diferite organisme internationale, arata CNN. Cea lansata la Hiroshima, in 1945, care a ucis instantaneu 80.000 de oameni, a avut doar 15 kilotone.

Dar de ce a testat pana la urma Phenianul aceasta arma?

O arma nucleara, scrie CNN, e mecanismul suprem si ultimul pentru supravietuirea unui regim izolat precum Coreea de Nord, in conditiile in care se bucura de foarte putina influenta si de putini aliati.

Multi experti cred, totusi, ca Phenianul nu va folosi primul astfel de arme. Kim tine la supravietuirea dinastiei si regimului pe care il reprezinta. Stie ca folosirea unei astfel de arme ar duce la declansarea unui razboi, pe care tara sa ar putea sa nu-l castige.

Apoi, Kim ravneste la recunoasterea internationala, iar un arsenal nuclear e o cale garantata de a face comunitatea globala sa se aseze, sa priveasca, sa ia notite, mai apreciaza sursa.

Merg SUA la razboi?

Ministrul american al Apararii, James Mattis, a avertizat ca SUA vor raspunde dur din punct de vedere militar la orice amenintare venind din Coreea de Nord impotriva Washingtonului. Cand presedintele american, Donald Trump, a plecat de la slujba de la biserica, duminica, a fost intrebat daca va ataca Coreea de Nord. Raspunsul sau a fost: "Vom vedea".

Luni, Coreea de Sud a regizat o demonstratie masiva de forte militare, simuland un atac asupra locului in care Phenianul si-a testat rachetele. Seulul a anuntat ca SUA se pregatesc sa isi consolideze prezenta militara pe fondul ingrijorarilor ca Nordul pare sa se pregateasca sa lanseze mai multe rachete.

Desi arsenalul de lupta al SUA este net superior celui din Coreea de Nord, orice lovitura a Washingtonului in Coreea de Nord va expune vecinii sai, asa cum sunt Coreea de Sud si Japonia, spun analistii.

Totusi, e adevarat ca, luand in considerare testele facute anul acesta de Phenian, pamantul american este in pericol, mai arata sursa.

Expertii spun ca e foarte dificil ca afirmatiile Phenianului sa fie verificate, dar ca pana si posibilitatea unui astfel de scenariu face ca probabilitatea unei actiuni militare din partea Washingtonului sa fie foarte mare.

Ce se intampla daca Kim ataca?

Daca Coreea de Nord e prima care loveste - iar luna trecuta Phenianul a amenintat ca va trimite 4 rachete in largul teritoriului american din Guam si apoi inca 4 in Japonia - SUA au cateva modalitati de a se apara.

Printre acestea se afla sistemul de aparare anti-racheta THAAD, care poate lansa rachete balistice cu raza scurta, medie si intermediara, si sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, care are capacitatea de a intercepta simultan 100 de rachete.

Aceste sisteme ar putea, cel putin in teorie, sa doboare o racheta cu incarcatura nucleara, fara a o detona. Chiar si asa radiatiile emise ar fi periculoase.

Americanii iau in considerare o strategie periculoasa: interceptarea rachetelor nord-coreene

Ce alte optiuni mai are SUA?

Exact doua, puncteaza sursa: sanctiunile si negocierile. Consiliul de Securitate al ONU incearca de mai bine de 10 ani sa determine Coreea de Nord sa-si opreasca programul nuclear. Fara succes insa.

La o intrunire de urgenta a Consiliului, luni, ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley, a declarat ca Phenianul pur si simplu "cerseste razboiul". La finele intalnirii, s-a decis ca un proiect de rezolutie privind noi sanctiuni date Phenianului se va negocia saptamana aceasta, el urmand sa fie votat lunea viitoare.

Insa nici la capitolul sanctiuni Trump nu mai poate face prea multe, desi ar putea tinti industria textila si titeiul, pe care Coreea de Nord il exporta, iar cu banii obtinuti cumpara marfuri din China.

Daca in timpul campaniei prezidentiale, Trump lua in calcul ideea de a sta de vorba cu Kim, odata instalat la Casa Alba, acesta si-a schimbat discursul. Miercuri, el a afirmat ca nu mai ia deloc in considerare negocierile, discutiile nefiind raspunsul la impasul in care s-a ajuns.

Pozitia SUA a fost multa vreme in favoarea discutiilor cu Coreea de Nord, dar numai cu conditia ca Phenianul sa-si abandoneze programul nuclear.

Unii analisti spun ca SUA ar trebui sa accepte un compromis - permitand Phenianului sa-si pastreze rachetele nucleare, dar fara a mai testa altele si a mai dezvolta noi modele - pentru a aduce astfel Coreea de Nord la masa tratativelor.

"E o alegere intre rau si mai rau, iar in acest caz, toate alternativele (in afara acestui compromis) sunt cu adevarat mai rele", afirma analistul Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin, din Coreea de Sud.

Ce ar mai putea ajuta?

Trump incearca sa determine China sa-si potoleasca vecinul obraznic, insa multi analisti nu impartasesc increderea Casei Albe in capacitatea Beijingului de a forta schimbarea la Phenian.

In timp ce China a sprijinit sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord, din cauza programului sau nuclear si balistic, SUA se plang ca Beijingul nu face prea multe, din punct de vedere economic, pentru a pune presiune pe Phenian, amenintand cu sanctiuni chiar companiile chineze.

China, pe de alta parte, a spus in repetate randuri ca sanctiunile, singure, nu vor functiona. Impreuna cu Rusia, aceasta a cerut SUA si Coreei de Sud sa suspende exercitiile militare, in schimbul renuntarii la dezvoltarea programului nuclear, din partea Phenianului. Propunerea a fost primita de catre SUA ca fiind "insultatoare", dupa cum s-a exprimat Haley luni.

Putin il avertizeaza pe Trump privind Coreea de Nord: Riscati un conflict la scara larga

"In ciuda sperantelor Washingtonului, China nu poate rezolva problema reprezentata de Coreea de Nord, indiferent de cat de multe ori administratia Trump va spune ca China poate sau trebuie sa faca asta", afirma Jennifer Lind, profesor la Colegiul Dartmouth.

"China se teme cel mai mult de stabilitatea politica din Peninsula Coreeana. Chinezii se tem ca presiunea economica asupra Phenianului ar putea face ca regimul lui Kim Jong Un sa se prabuseasca, ceea ce va aduce haosul in peninsula si o gramada de alte probleme pe termen lung", mai spune Lind.

Citeste si:

Criza nucleara din Coreea. Donald Trump nu are solutii sa-l opreasca pe Kim Jong Un

Tensiunile militare afecteaza acordurile de reducere a inarmarii: Ce au stabilit SUA si Coreea de Sud

Trump a anuntat Japonia ca este pregatit sa foloseasca arme nucleare impotriva Coreei de Nord

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Coreea Nord razboi scenarii, #SUA raspuns Coreea Nord analisti, #ipoteze Coreea Nord, #SUA razboi Coreea ipoteze , #Coreea de Nord