Cele 5 optiuni pe care le are Trump in criza nucleara din Coreea de Nord

Joi, 06 Iulie 2017, ora 11:27
12111 citiri
Cele 5 optiuni pe care le are Trump in criza nucleara din Coreea de Nord
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele american, Donald Trump, trebuie sa rezolve problema Coreei de Nord, mai ales dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica intercontinentala chiar de Ziua Nationala a SUA.

Astfel, amenintarea nucleara a Coreei de Nord este tot mai serioasa, iar liderul de la Casa Alba trebuie sa actioneze.

Sky News trece in revista cinci optiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.

Jurnalista Amanda Walker aminteste ca Trump a spus, la inceputul lunii ianuarie, ca, desi Coreea de Nord era in ultimele faze ale dezvoltarii unei rachete nucleare capabile sa ajunga in parti ale Statelor Unite, "asta nu se va intampla".

Insa, dupa jumatate de an, s-a dovedit ca Trump s-a inselat, iar tensiunile sunt mai mari decat oricand. In plus, nici declaratiile sale nu sunt in masura sa arate o linie clara.

La sfarsitul lunii aprilie, spunea ca "este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord", insa pe 1 mai a recunoscut ca "ar fi onorat" daca s-ar intalni cu Kim Jong Un.

Optiunea 1 - China

Intr-un mesaj postat, marti, pe Twitter, Trump a anuntat ca spera la o "miscare cu greutate" din partea Beijingului fata de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.

Liderul de la Washington a afirmat in repetate randuri ca China ar trebui sa-si foloseasca influenta asupra vecinului sau. Donald Trump spera ca China sa "puna capat acestei absurditati o data pentru totdeauna".

In plus, Trump a acuzat China ca prin intensificarea schimburilor comerciale cu Coreea de Nord submineza eforturile SUA.

Insa Beijingul a dat de inteles ca nu ia in calcul vreo actiune in acest sens si pare interesat mai degraba de situatia din regiune decat de programele nuclear si de rachete ale Phenianului.

Astfel, noteaza sursa citata, SUA par ca si-au pierdut increderea in abilitatea Chinei de a schimba situatia. Mai mult, Beijingul a cerut Washingtonului sa inceteze exercitiile militare comune cu Coreea de Sud, in schimbul unei opriri a testelor cu racheta din Coreea de Nord.

In plus, nu doar Beijingul crede ca exercitiile militare din Coreea de Sud au deschis drumul testelor Phenianului cu racheta balistica intercontinentala, ci si Moscova.

Optiunea 2 - Sanctiuni

ONU a impus deja mai multe seturi de sanctiuni Phenianului, insa China este considerata ca fiind cea care poate da cea mai usturatoare lovitura economica.

Insa nici in acest caz Beijingul nu s-a folosit de influenta sa. Mai mult, in urma cu cateva zile, SUA au sanctionat o banca din China acuzata ca a spalat bani nord-coreeni.

Administratia Trump a transmis despre aceasta miscare ca vizeaza reducerea fondurilor pentru programul de inarmare al regimului si nu pedepsirea Chinei pentru o presupusa lipsa de actiune. In replica, Beijingul a sustinut ca acest gen de masuri ar putea afecta cooperarea dintre cele doua state.

Optiunea 3 - Lovitura militara

Trump a insistat ca este posibila actiunea militara, insa aceasta optiune este considerata de multi de neconceput, din cauza pierderilor uriase de vieti omenesti ce ar fi implicate de lovituri ale Coreei de Nord impotriva Sudului.

Secretarul american al Apararii, James Mattis, a spus ca un conflict in Coreea de Nord "ar fi probabil cea mai rea lupta din vietile celor mai multi oameni".

Exista deja 28.000 de soldati americani stationati in Coreea de Sud si exista optiunea detasarii de si mai multe trupe, avioane si nave in zona.

Insa, daca se va ajunge la concluzia ca intr-adevar a fost lansata o astfel de racheta intercontinentala, SUA vor trimite aproape sigur semnale militare in regiune. In plus, ar putea fi pregatite masuri antiracheta pe nave din Pacific, dar si la baze din Alaska, precum si in Coreea de Sud si Japonia.

Optiunea 4 - Diplomatia

Aceasta este cu siguranta optiunea preferata de noul presedinte sud-coreean, Moon Jae In. De asemenea, Administratia Trump a anuntat ca ia in calcul si o intalnire cu liderul de la Phenian, ceea ce nu a mai facut niciun presedinte american pana acum.

Insa, dupa testul recent, aceasta optiune pare si mai putin realizabila, iar tentative de negocieri au mai fost si inainte, dar fara succes. Spre exemplu, Bill Clinton si George W Bush au incercat, insa acordurile au cazut in cele din urma.

Summit-ul G20, care se desfasoara vineri si sambata la Hamburg, va avea multe discutii pe tema Coreei de Nord.

Optiunea 5 - Sa invatam sa traim cu o Coree de Nord inarmata nuclear

Insa, daca niciuna dintre celelalte patru optiuni nu va avea succes, vom trebui in cele din urma sa acceptam ca nu poate fi facut nimic. Astfel, ar putea deveni o optiune sa invatam sa traim cu o Coree de Nord inarmata nuclear si agresiva.

Kim Jong Un: Ne vom demonstra curajul in fata SUA. Nu negociem armele nucleare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Donald Trump optiuni Coreea de Nord, #Trump rezolvare criza Coreea de Nord, #criza nucleara Coreea de Nord, #Coreea de Nord test racheta nucleara, #racheta intercontinentala Coreea de Nord , #Coreea de Nord