Coreea de Nord a continuat lucrarile la centrul nuclear chiar si dupa acordul cu SUA

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 10:49
3184 citiri
Coreea de Nord a continuat lucrarile la centrul nuclear chiar si dupa acordul cu SUA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord a operat unele lucrari de imbunatatire la centrul sau de cercetare atomica - dupa cum arata imagini din satelit - chiar si dupa semnarea declaratiei de la Singapore, in care se angajeaza in favoarea denuclearizarii, daca Washingtonul garanteaza supravietuirea regimului.

Fotografii realizate din satelit la 21 iunie si analizate miercuri de site-ul specializat "38north" releva ca lucrarile de imbunatatire a infrastructurii de la Yongbyon (aproximativ 80 de kilometri nord de Phenian) au continuat in mod intens si dupa intalnirea istorica din Singapore, informeaza EFE.

La summit-ul lor din 12 iunie, presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat o declaratie care inaugureaza o noua etapa a relatiilor dintre cele doua tari si deschide calea unei "denuclearizari totale" a Coreei de Nord, in schimbul acordarii de garantii de catre Washington pentru supravietuirea regimului de la Phenian.

Cu toate acestea, documentul nu mentioneaza mecanisme sau vreun termen pentru realizarea acestor obiective.

Tocmai din acest motiv, expertii americani de la "38north" considera ca lucrarile respective "nu ar trebui analizate in raport cu angajamentul Coreei de Nord de a se denucleariza".

"Responsabilii de programul nuclear nord-coreean isi vor continua activitatea obisnuita pana cand vor primi ordine corespunzatoare de la Phenian", adauga expertii citati.

Printre lucrarile de imbunatatire detectate se numara modificari la sistemul de racire a reactorului de 5 megawati de la Yongbyon (sursa plutoniului folosit de Phenian pentru testele sale nucleare), desi din imagini nu rezulta clar daca unitatea este in prezent operationala sau nu.

De asemenea, au fost ridicate noi cladiri in jurul laboratorului de radiochimie utilizat pentru extragerea plutoniului din combustibilul nuclear utilizat in reactor, sau langa reactorul experimental cu apa usoara.

Yongbyon, un complex alcatuit din peste 600 de edificii, reprezinta epicentrul programului nuclear nord-coreean, iar inchiderea si dezmembrarea sa ar fi esentiala pentru ca Phenianul sa isi indeplineasca angajamentul de denuclearizare, noteaza EFE.

Se asteapta ca secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, sa viziteze saptamana viitoare Phenianul pentru a prezenta o serie de termene si conditii concrete pentru ca regimul sa-si destructureze programul atomic, potrivit unor surse de la Pentagon.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Coreea Nord centrul nuclear, #Coreea Nord arme nucleare, #Kim acord Trump , #Coreea de Nord