Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:52
4594 citiri
Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear (Video)

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta, marti, in urma celui de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, au anuntat diplomati ai Consiliului.

Coreea de Nord a confirmat, marti, ca a dus la indeplinire "cu succes" al treilea test nuclear, subteran si "miniaturizat". Puterile internationale, inclusiv aliatul Phenianului, China, au condamnat imediat aceasta actiune, informeaza France24.

"Al treilea test nuclear a avut loc cu succes", a aratat agentia de stat Korean Central News.

"Testul nuclear a fost efectuat in cadrul masurilor de a proteja siguranta noastra nationala si suveranitatea impotriva ostilitatii nesabuite a Statelor Unite ce au incalcat dreptul republicii noastre la o lansare pasnica a unui satelit", a continuat agentia.

"Testul nuclear de nivel inalt, spre deosebire de cele din trecut, a avut putere exploziva mai mare si a implicat o bomba atomica miniaturizata si mai usoara, fiind efectuat in siguranta si perfect", a mai aratat KCNA.

Anuntul ca dispozitivul a fost "miniaturizat" va alarma cancelariile straine, sugerand ca Phenianul stapaneste tehnica complexa de producere a unui focos nuclear suficient de mic pentru a fi instalat pe o racheta cu raza lunga de actiune.

Miniaturizarea da o importanta deosebita si lansarii de racheta din decembrie, ce a marcat un pas important inainte in capacitatea balistica a Nordului.

In decembrie, lansarea rachetei, sub motivatia plasarii unui satelit pe orbita, a atras condamnarea Consiliului de Securitate ONU, care a dat o rezolutie prin care a extins sanctiunile impotriva Phenianului.

Coreea de Sud a condamnat imediat testul nuclear al Nordului. "Aceasta este o amenintare inacceptabila la adresa securitatii in peninsula Coreeana si nord-estul Asiei si o provocare la adresa intregii comunitati internationale", a declarat consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Chun Young-Woo.

"Nordul se va confrunta cu responsabilitati serioase pentru aceste provocari", a continuat Chun.

Un diplomat occidental si-a exprimat speranta ca ONU sa aprobe un comunicat initial de condamnare a testului nuclear de marti si sa inceapa sa lucreze la o reactie mai complexa a Consiliului.

Obtinerea acordului pe o rezolutie dureaza insa saptamani intregi. Desi China si-a exprimat opozitia fata de testul nuclear nord-coreean, diplomatii sustin ca Beijingul va rezista intr-o oarecare masura impunerii de noi sanctiuni aliatului sau nord-coreean, pentru a evita deranjarea conducerii de la Phenian.

Luna trecuta, Consiliul a adoptat o rezolutie prin care a intarit sanctiunile existente impotriva Coreei de Nord, drept raspuns la lansarea rachetei din decembrie, proces ce a durat o luna.

Luna aceasta, Coreea de Sud este presedintele Consiliului de Securitate.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Coreea de Nord test nuclear, #Coreea Nord program nuclear, #Coreea Nord ONU , #Coreea de Nord