Coreea de Nord a exasperat China

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 11:32
8092 citiri
Coreea de Nord a exasperat China
Foto: Arhiva

Fosti oficiali de rang inalt ai guvernului american considera ca China isi schimba treptat atitudinea fata de Coreea de Nord, pe care a sustinut-o puternic pana de curand. Ei spun ca intreaga arhitectura de putere din Asia incepe sa se schimbe.

Timp de decenii, China a fost cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, cel mai mare partener de comert si tara care i-a furnizat cele mai multe ajutoare. Insa situatia pare ca s-a schimbat. Fostul responsabil al zonei Asia din Departamentul de Stat american, Kurt Campbell, a declarat ca sunt semne ca relatia s-a schimbat.

"Exista o schimbare subtila in politica externa a Chinei. Pe timp scurt spre mediu, aceasta poate afecta calculele in ce priveste nord-estul Asiei. Ati vazut deja la Consiliul de Securitate al ONU. Noi am observat in timpul discutiilor private, iar mai poi au transparut in declaratiile oficiale de la Beijing", a declarat Campbell in timpul unei conferinte sustinuta la universitatea John Hopkins, citat de The Telegraph.

Coreea de Nord recomanda evacuarea ambasadelor: Nu garantam securitatea dupa 10 aprilie!

John Campbell, care a parasit Departamentul de Stat in februarie, pentru a-si fonda propria companie de consultanta, a fost unul dintre arhitectii doctrinei militare a Statelor Unite in raport cu tarile din Asia. El a adaugat ca oficialii nord-coreeni au observat schimbarea de atitudine a Chinei.

"Nu cred ca aceasta schimbare subtila nu a fost remarcata de Phenian. Ei au nevoie de o relatie apropiata cu China pentru orice situatie. Cel mai important ingredient al noii abordari a Chinei a fost recunoasterea ca relatiile anterioare cu Coreea de Nord nu au dat rezultatele scontate", a mai spus Campbell.

Anterior, fostul oficial a declarat pentru Wall Street Journal ca China "nu poate fi fericita" si ca el se asteapta la o abordarea mai dura din partea Beijingului. Cu toate acestea, el a recunoscut ca chinezii nu au dorit niciodata sa dezbata viitorul Coreei de Nord impreuna cu Statele Unite si Coreea de Sud.

Coreea de Nord: Razboiul care inspaimanta lumea intreaga (Video)

China nu lasa insa ca dezbaterea despre Coreea de Nord sa depaseasca anumite limite. Redactorul sef adjunct al unei publicatii a Partidului Comunist, Deng Yuwen, a fost suspendat din functie, saptamana trecuta, pentru ca pregatea un editorial impotriva Coreei de Nord ce urma sa-l publice in Financial Times.

"De ce China ar trebui sa mentina relatiile cu un regim si o tara care se va prabusi mai devereme sau mai tarziu. Cat timp Coreea de Nord are arme nucleare, nu poate fi exclus ca regimul capricios al lui Kim sa nu se apuce sa santajeze si China", a scris Deng Yuwen.

Casa Alba: Nu am fi surprinsi daca regimul nord-coreean ar lansa o racheta

Intre timp, Coreea de Sud a desfasurat nave de razboi pentru a sustine cele doua distrugatoare americane care monitoreaza eventuale lansari de rachete din Nord. Agentia de presa sud-coreeana Yonhap a anuntat ca Phenianul a amplasat doua noi rachete pe coastele sale maritime.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Coreea Nord China, #tensiuni china coreea nord, #conflict Coreea Nord Sud , #Coreea de Nord