Coreea de Nord a lansat o noua racheta - Rusia, SUA, Japonia si Coreea de Sud reactioneaza

Duminica, 14 Mai 2017, ora 09:10
7562 citiri
Coreea de Nord a lansat o noua racheta - Rusia, SUA, Japonia si Coreea de Sud reactioneaza
Foto: Hepta.ro - arhiva

Coreea de Nord a lansat, duminica, o racheta balistica, proiectilul cazand in Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanta de circa 700 de kilometri, anunta surse militare sud-coreene si japoneze, citate de agentiile de presa Yonhap si Reuters si preluate de Mediafax.

Racheta a fost lansata din regiunea nord-coreeana Kusong, situata la nord-est de orasul Phenian, unde in trecut au fost testate proiectile cu raza medie de actiune.

Potrivit unor surse nipone, racheta a zburat circa 30 de minute, prabusindu-se in Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanta de aproximativ 700 de kilometri.

Data fiind distanta strabatuta de racheta, testul balistic pare sa fi fost un succes, au declarat experti sud-coreeni, potrivit.

Reactii vehemente

Noul presedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat urgent o reuniune extraordinara a Consiliului pentru Siguranta Nationala pentru a discuta despre testul balistic nord-coreean.

La randul sau, Japonia a condamnat vehement noul test balistic nord-coreean. "Testele balistice efectuate de Coreea de Nord reprezinta o amenintare grava pentru tara noastra si o incalcare clara a rezolutiilor ONU", a reactionat premierul Shinzo Abe.

De asemenea, presedintele american Donald Trump "nu-si poate imagina ca Rusia este multumita" cu noul test cu racheta al Coreii de Nord, a transmis Casa Alba, potrivit DPA si Reuters, citate de Agerpres.

"In contextul in care racheta a cazut atat de aproape de teritoriul Rusiei - de fapt, mai aproape de Rusia decat de Japonia-, presedintele nu-si poate imagina ca Rusia este multumita", se arata intr-un comunicat al Casei Albe.

"Coreea de Nord a fost o amenintare flagranta prea mult timp", se mai mentioneaza in declaratie. SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenintarea nord-coreeana alaturi de aliatii lor, se adauga in comunicat.

"Sa facem ca aceasta noua provocare sa serveasca drept un apel catre toate natiunile pentru a implementa sanctiuni mult mai dure impotriva Coreii de Nord", se subliniaza in comunicat.

Ulterior acestei declaratii, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin si presedintele chinez Xi Jinping "au discutat in detaliu despre situatia din Peninsula Coreeana" in timpul unei intalniri la Bejing, iar "cele doua parti si-au exprimat preocuparea in legatura cu escalarea tensiunilor".

Conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Beijing, citat de Agerpres, China "se opune incalcarii de catre Coreea de Nord a rezolutiilor Consiliului de Securitate" si le-a cerut tuturor partilor "sa dea dovada de retinere si sa se abtina de la amplificarea tensiunilor in regiune".

Regimul stalinist de la Phenian a efectuat si pe 12 februarie un test balistic, lansand o racheta cu raza medie de actune de tip Pukguksong-2 (KN-15) din aceeasi zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#racheta Coreea Nord, #Coreea Nord lansat racheta , #Coreea de Nord