Coreea de Nord a lansat o racheta care a explodat - ONU se intruneste de urgenta (Video)

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 08:03
11363 citiri
Coreea de Nord a lansat o racheta care a explodat - ONU se intruneste de urgenta (Video)
Foto: Arhiva

O racheta balistica, lansata de Coreea de Nord, a creat panica in Asia, desi testul a fost un esesc.

Racheta a parcurs 120 de kilometri, dupa care s-a dezintegrat si s-a prabusit in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, relateaza Bloomberg.

Racheta nord-coreeana a zburat timp de un minut inainte de a se prabusi, a precizat, vineri, si ministrul nipon al Apararii, imediat dupa ce Seul si Washington au raportat lansarea unei rachete de catre Phenian.

"Avem informatii potrivit carora un dispozitiv zburator a fost lansat de Coreea de Nord. Acest dispozitiv a zburat timp de peste un minut, inainte de a se prabusi in ocean", a spus ministul Naoki Tanaka, intr-o conferinta de presa. Acesta a precizat ca zborul acestei rachete si prabusirea sa "nu au afectat in niciun fel securitatea tarii".

Informatia a fost confirmata si de autoritatile nord coreene. "La cateva minute dupa lansare, racheta s-a dezintegrat in mai multe bucati", le-a spus jurnalistilor purtatorul de cuvant al ministerului Apararii din Coreea de Nord, Kim Min-Seok.

Phenianul a admis ulterior esecul lansarii rachetei si al plasarii pe orbita a unui satelit de observare a Pamantului, noteaza CNN.

"Republica Populara Democrata a Coreei (RPDC) a lansat satelitul sau Kwangmyongsong-3, vineri. Satelitul de observare terestra nu a reusit sa intre in orbita", a anuntat si agentia oficiala de presa KCNA. "Oamenii de stiinta, tehnicienii si expertii studiaza motivele acestui esec", a precizat agentia.

Coreea de Nord a lansat o racheta balistica Taepodong-2

Racheta lansata de Coreea de Nord este o racheta Taepodong-2, o racheta balistica intercontinentala, care are o raza de 6.000 pana la 9.000 de kilometri, a explicat Comandamentul de Aparare aeriana nord-american (NORAD).

Prima parte a rachetei a cazut in Marea Galbena, la o distanta de 165 de kilometri vest de Seul. Celelalte doua parti ale rachetei "nu au functionat", iar ramasitele au cazut si ele in mare, apreciaza NORAD.

Racheta ar fi trebuit sa marcheze centenarul nasterii fondatorului Republicii populare democrate Coreea (RPDC), Kim Il-Sung, nascut la 15 aprilie 1912 si decedat in 1994.

Potrivit Coreei de Nord, racheta trebuie sa plaseze pe orbita un satelit de observare terestra.

Phenianul a pregatit aceasta lansare la centrul sau spatial de la Tongchang-ri, in nord-vestul Coreed de Nord. Prima parte a rachetei trebuia sa cada in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, iar cea de-a doua in estul Filipinelor, survoland o parte a insulelor Okinawa, din sudul Japoniei.

ONU, reuniune de urgenta

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta pentru a discuta despre lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete cu raza lunga, a precizat un diplomat ONU, citat de The Telegraph.

Astfel, cei 15 membri ai Consiliului se vor intruni "pentru a decide etapele urmatoare" care trebuie urmate dupa aceasta lansare pe care SUA, dar si alte state o considera ca fiind un test cu racheta balistica, a precizat aceeasi sursa.

Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, toti membri Consiliului considera ca lansarea rachetei constituie o "incalcare" a unei rezolutii a Consiliului de Securitate adoptata in 2009, dupa ultimul test nuclear realizat de Phenian.

Reactiile internationale au aparut imediat dupa ce a fost confirmata lansarea rachtei. Ministrul Afacerilor Externe german, Guido Westerwelle, aflat la New York, a "condamnat ferm" lansarea, care "contrazice dreptul international". Guido Westerwelle le-a cerut oficialilor ONU sa reactioneze prompt.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a avertizat Coreea de Nord: "ne vom intoarce in fata Consiliului de Securitate pentru a lua masuri".

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Coreea Nord lansat racheta, #racheta explodat Coreea Nord, #ONU intalnire urgenta racheta, #racheta explodat Coreea reactii , #Coreea de Nord