Coreea de Nord a tras mai multe proiectile catre Marea Japoniei

Joi, 25 Iulie 2019, ora 09:11
3667 citiri
Coreea de Nord a tras mai multe proiectile catre Marea Japoniei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord a tras doua rachete cu raza scurta de actiune in mare, joi, pentru a-si exprima furia fata de exercitiile militare comune dintre Seul si Wasshington. Totusi, decizia complica eforturile privind relansarea negocierilor in dosarul nuclear, care s-au impotmolit.

Este vorba despre primul test de racheta dupa o intalnire-surpriza, luna trecuta, intre Donald Trump si Kim Jong Un, in Zona Demilitarizata (DMZ), care imparte peninsula, relateaza AFP. Presedintele american si dictatorul nord-coreean au convenit atunci sa reia discutiile.

Insa acest angajament nu s-a concretizat pana in prezent.

Statul Major sud-coreean a anuntat ca cele doua rachete au fost trase imediat dupa zori, de la Wonsan, pe coasta nord-coreeana de est, si au parcurs 430 de kilometri inainte sa cada in mare.

"Armata noastra urmareste indeaproape situatia, in cazul unor tiruri suplimentare si este pregatita sa actioneze", a precizat Statul Major sud-coreean intr-un comunicat.

"Indemnam Nordul sa-si inceteze operatiunile care nu contribuie la linistirea tensiunilor militare", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii Choi Hyun-soo.

Washingtonul a confirmat tirurile.

Ministerul japonez al Apararii a denuntat tiruri "extrem de regretabile", subliniind insa ca rachetele nu au cazut in zona economica exclusiva a Japoniei.

Phenianul a lansat, in mai, rachete similare, in cadrul unor prime teste din noiembrie 2017, ceea ce Donald Trump a respins cu un simplu gest. Era vorba despre "ceva foarte standard", aprecia el.

"Mesaj puternic"

Cei doi lideri s-au intalnit la 30 iunie in DMZ si au promis sa reia dialogul, care s-a blocat dupa esecul celui de-al doilea lor summit, la Hanoi in Vietnam, in februarie.

Secretarul de Stat american Mike pompeo a declarat ca discutii de lucru ar fi urmat sa inceapa la mijlocul lui iulie, insa, saptamana trecuta, Phenianul a avertizat ca manevrele comune ar putea sa puna totul in discutie.

Nordul considera ca aceste exercitii constituie o "incalcare clara" a declaratiei comune semnate de cei doi in primul lor tete-a-tete istoric, in iunie 2018, la Singapore.

Phenianul a amenintat inclusiv ca ar putea sa-si revada moratoriul asupra testelor balistice si nucleare.

Ultimele tiruri constituie un "mesaj puternic", "un protest al Phenianului" fata de exercitii comune, comenteaza Cheong Seong-chang, un analist de la Institutul Sejong.

Aproape 30.000 de militari americani sunt stationati in Coreea de Sud, iar exercitiile anuale pe care le desfasoara impreuna cu militari sud-coreeni au infuriat de fiecare data Phenianul. Nordul le considera o repetitie generala inaintea invaziei teritoriului sau.

Amploarea manevrelor prevazute in august a fost redusa, cu scopul de a facilita dialogul cu Nordul, insa acesta a denuntat o "incalcare clara" a declaratiei comune semnate in iunie 2018 la Singapore de catre presedintele american si dictatorul nord-coreean, in primul lor summit.

Alti analisti considera insa ca Nordul foloseste manevrele drept pretext pentru a-si etala ambitiile militare.

"Tirurile de azi se inscriu mai degraba in vointa nord-coreeana de a avea un program balistic avansat decat intr-o denuntare a unor exercitii militare", apreciaza Hong Min, un cercetator de la Institutul Coreea pentru Unificare Nationala.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Coreea de Nord lansat proiectile, #Coreea de Nord tras Marea Japoniei , #Coreea de Nord