Coreea de Nord a trimis in Siria echipamente de fabricare a armelor chimice - raport ONU

Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 13:08
5529 citiri
Coreea de Nord a trimis in Siria echipamente de fabricare a armelor chimice - raport ONU
Foto: Arhiva Pixabay

Coreea de Nord a trimis in Siria echipamente ce pot fi folosite in fabricarea armelor chimice, dezvaluie un raport al ONU, care arata ca aproape 40 de transporturi nedeclarate au avut loc in intervalul 2012 - 2017.

Raportul, care nu a fost facut public momentan, dezvaluie ca mai multi specialisti coreeni in domeniul rachetelor au fost vazuti in centre de arme din Siria. Dezvaluirile vin dupa ce, potrivit unor zvonuri, fortele siriene ar folosi clor in atacuri chimice, fapt pe care Guvernul il neaga.

Obtinut de BBC, raportul dezvaluie obiectele transportate: placi termoizolante si rezistente la acizi, supape rezistente la coroziune, dar si termometre.

SSRC (Centrul de Cercetare si Studii Stiintifice), o agentie guvernamentala din Siria, ar fi platit Coreea de Nord pentru transporturi prin intermediul unor companii de trading.

Intre transporturile nedeclarate exista cel putin cinci care au fost trimise prin compania chineza de trading Cheng Tong Trading Co Ltd, potrivit documentului.

Desi obiectele confiscate "nu apar pe nicio lista de control", acestea includ "materiale ce pot fi folosite pentru a construi caramizi utilizate in construirea peretilor din interiorul unei fabrici chimice", se mentioneaza in raport.

China a raspuns deja acestor dezvaluiri, aratand ca "nu exista nicio dovada ca Cheng Tong Trading Co are vreo legatura cu entitati din Coreea de Nord", fapt ce ar incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

Guvernul sirian le-a transmis oficialilor ONU ca singurii oameni din Coreea de Nord prezenti in Siria sunt antrenori de sport sau atleti.

Stephane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU, nu a spus daca raportul va fi publicat, dar a declarat pentru New York Times: "Cred ca mesajul principal este ca toate statele membre au datoria si responsabilitatea de a respecta sanctiunile care exista".

Intr-un raport din septembrie 2017, care este disponibil publicului, ONU arata ca "se investigheaza o posibila cooperare privind rachete balistice si arme chimice sau conventionale" intre Siria si Coreea de Nord.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Coreea Nord arme chimice Siria, #Coreea Nord transport echipamente Siria , #Coreea de Nord