Coreea de Nord, cel mai puternic test nuclear? Acuzatii grave in urma unui cutremur mare produs vineri (Video)

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 08:12
10911 citiri
Coreea de Nord, cel mai puternic test nuclear? Acuzatii grave in urma unui cutremur mare produs vineri (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord a fost acuzata ca a dus la capat, vineri, cel de-al cincilea test nuclear, care este si cel mai puternic de pana in prezent. La scurt timp, regimul nord-coreean a confirmat testul.

Primele acuzatii au venit din partea sud-coreenilor, dupa ce agentiile seismologice au inregistrat un cutremur de suprafata cu o magnitudine de 5,3 grade in apropierea unei cunoscute zone militare nord-coreene de testare, relateaza Reuters.

Agentiile chineze, europene si americane au anuntat ca seismul de 5,3 grade a fost inregistrat in jurul orei locale 09:30 (03:30 ora Romaniei).

O intalnire a Consiliului de Securitate National din Seul a fost convocata de urgenta pentru a discuta amenintarea lansata de Phenian.

Citeste si Cutremur in Coreea de Sud, al treilea cel mai puternic inregistrat vreodata - cauza naturala sau test nuclear?

Reactii dure au venit si din Japonia. Premierul Shinzo Abe a spus ca un asemenea test nuclear nu poate sa fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Doua avioane militare japoneze au fost trimise pentru a inregistra nivelul radiatiilor din apropierea tarmurilor nord-coreene.

De asemenea, ministrul japonez al Apararii, Tomomi Inada, a declarat ca acest test combinat cu succesul inregistrat in dezvoltarea tehnologiei rachetelor balistice mobile, reprezinta o grava amenintare la adresa teritoriului japonez, informeaza Reuters.

"Nu putem sa negam posibilitatea ca armata nord-coreeana miniaturizeaza un dispozitiv, care va fi atasat focoaselor", a sustinut Inada.

Daca ar lansa bomba, ar fi mai puternica decat cea de la Hiroshima

Intre timp, analistul american Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies a declarat ca magnitudinea seismului sugereaza ca acesta este cel mai puternic test nuclear efectuat pana in prezent de catre regimul nord-coreean.

Magnitudinea seismica si nivelul de suprafata al cutremurului indica faptul ca explozia initiala a acoperit o suprafata de 20-30 de kilometri. O asemenea acoperire ar insemna ca bomba nuclerara nord-coreeana este mult mai puternica decat cea lansata de americani asupra Hiroshimei.

"Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de pana in prezent. Nu este o zi fericita. Ceea ce este important este ca regimul nord-coreean a adunat experienta in testele nucleare dupa cinci asemenea incidente", a precizat Lewis.

Intre timp, presa sud-coreeana sustine ca suprafata exploziei nu ar fi depasit 10 kilometri, ceea ce inseamna ca vorbim tot de cel mai puternic test nuclear al Phenianului.

Regimul nord-coreean a efectuat in luna ianuarie un al patrulea test nuclear, care a rezultat in implementarea unor sanctiuni dure din partea Natiunilor Unite si a Chinei.

In martie, Kim Jong-Un a ordonat tarii sa efectueze noi teste pentru a pune la punct focoasele nucleare miniaturizate si a-si imbunatati capacitatea de atac nuclear.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Coreea de Nord test nuclear, #Coreea test nuclear, #Coreea bomba nucleara , #Coreea de Nord