Coreea de Nord sustine ca e deschisa la discutii cu SUA. Cu o conditie

Duminica, 14 Mai 2017, ora 17:55
8570 citiri
Coreea de Nord sustine ca e deschisa la discutii cu SUA. Cu o conditie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Daca pana acum excludea orice fel de discutii cu Washingtonul, Coreea de Nord isi nuanteaza discursul. Prin vocea unui inalt diplomat de la Phenian, Coreea de Nord a transmis ca e deschisa la discutii cu SUA, dar doar in "conditiile corecte".

Declaratia lui Choe Son Hui, director general al biroului pentru relatii cu SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, vine la o saptamana dupa ce liderul de la Casa Alba, Donald Trump, a spus ca ar dori sa-l intalneasca pe Kim Jong Un "in circumstantele corecte" si in aceeasi zi in care Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica.

O astfel de retorica contrasteaza cu tensiunile dintre SUA si Coreea de Nord, remarca CNN.

Dupa lansarea rachetei nord-coreene de duminica dimineata, mai multe state, printre care si SUA, au reactionat vehement. Donald Trump a transmis ca "nu-si poate imagina ca Rusia este multumita" cu noul test, tinand cont de faptul ca proiectilul a cazut "atat de aproape de teritoriul Rusiei - de fapt, mai aproape de Rusia decat de Japonia".

"Coreea de Nord a fost o amenintare flagranta prea mult timp", se mai arata in declaratia lui Trump. SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenintarea nord-coreeana alaturi de aliatii lor, se adauga in comunicat.

"Sa facem ca aceasta noua provocare sa serveasca drept un apel catre toate natiunile pentru a implementa sanctiuni mult mai dure impotriva Coreii de Nord", se subliniaza in comunicat.

In urma cu doua zile, o comisie parlamentara nord-coreeana a trimis o scrisoare de protest Congresului din SUA, din cauza noului pachet de sanctiuni impuse Phenianului, gestul fiind unul extrem de rar din partea Phenianului.

Comisia de Afaceri Externe din Parlamentul nord-coreean a condamnat sanctiunile ca fiind "un act atroce impotriva umanitatii", transmitand: "Congresul SUA ar trebui sa se gandeasca de doua ori".

Camera Reprezentantilor din Congresul american, unde republicanii au majoritate, a votat in 4 mai sa impuna noi sanctiuni industriei maritime nord-coreene.

Doar in ultima luna, Phenianul a amenintat SUA cu razboiul in mai multe randuri:

A.S.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Coreea Nord discutii SUA, #discutii Washington Phenian, #relatii SUA Coreea Nord , #Coreea de Nord