Coreea de Sud avertizeaza ca Nordul are suficient plutoniu pentru a fabrica zece bombe nucleare

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 12:49
2731 citiri
Coreea de Sud avertizeaza ca Nordul are suficient plutoniu pentru a fabrica zece bombe nucleare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coreea de Nord are deja suficient plutoniu pentru a fabrica zece bombe nucleare, a estimat miercuri Seulul, la zece zile dupa ce Phenianul a avertizat cu privire la iminenta unui test cu racheta balistica intercontinentala.

Citeste si Coreea de Nord incearca sa-l intimideze pe Trump: Putem lansa oricand o racheta intercontinentala

Multi experti sunt de parere ca Phenianul, care a realizat doua teste nucleare si zeci de tiruri de rachete in 2016, ar urma sa-si sporeasca eforturile in 2017 pentru a-si atinge obiectivul: cel de a putea sa lanseze o bomba nucleara pe teritoriul continental american, informeaza AFP.

Specialistii au opinii diferite in ceea ce priveste nivelul la care au avansat programele stiintifice nord-coreene insa recunosc la unison ca Phenianul a avansat foarte mult in acest domeniu dupa instalarea la putere a lui Kim Jong-un, dupa decesul tatalui sau Kim Jong-il, in decembrie 2011.

Vezi si Kim Jong Un ameninta SUA cu arma nucleara: Care este reactia lui Donald Trump

Miercuri, Ministerul Apararii al Coreei de Sud a afirmat ca, la sfarsitul lui 2016, Phenianul detinea probabil 50 de kilograme de plutoniu de "calitate militara", cantitate suficienta pentru a fabrica 10 bombe, in timp ce in urma cu opt ani detinea 40 de kg.

Intr-un raport bianual, ministerul estimeaza ca Phenianul are de asemenea o capacitate "considerabila" de productie de arme ce folosesc uraniu imbogatit.

In iunie, Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), cu sediul la Washington, a estimat ca Phenianul avea la acea data pana la 21 de potentiale bombe nucleare, insumandu-le pe cele pe baza de uraniu si de plutoniu. Estimarea ISIS la sfarsitul lui 2014 era de 10-16 bombe.

Coreea de Nord si-a sporit productia de plutoniu, relansand, potrivit Ministerului Apararii sud-coreean, reactorul de cinci megavati de la Yongbyon, care a fost inchis in 2007, in cadrul unui acord ce prevedea dezarmare in schimbul ajutorului umanitar.

Insa Coreea de Nord a inceput lucrari de renovare la sit dupa cel de-al treilea test nuclear al sau, in 2013.

Kim Jong-un a afirmat in timpul discursului sau de Anul Nou ca tara sa se afla "la ultimele etape inainte de un test cu racheta balistica intercontinentala".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Coreea Nord bombe nucleare, #Coreea plutoniu bombe nucleare , #Coreea de Nord