Detinuti americani, eliberati din Coreea de Nord: Povestea misiunii secrete

Marti, 03 Martie 2015, ora 13:12
4171 citiri
Detinuti americani, eliberati din Coreea de Nord: Povestea misiunii secrete
Foto: CBS News

Directorul serviciilor de informatii ale SUA (DNI), James Clapper, a afirmat ca atunci cand a efectuat o vizita in secret in Coreea de Nord, in luna noiembrie, pentru a aduce in tara doi americani condamnati la inchisoare de regimul nord-coreean, a fost primit cu un dineu special, dupa care gazdele l-au anuntat ca nu-i mai pot asigura securitatea.

In cadrul unui forum care a avut loc luni la Consiliul pentru Relatii Externe, James Clapper a oferit pentru prima data detalii despre calatoria sa la Phenian, facuta la cererea presedintelui Barack Obama, relateaza Reuters.

El a declarat ca, dupa ce a ajuns in capitala nord-coreeana Phenian, a fost invitat la o receptie organizata de un general nord-coreean de patru stele, care a oferit un dineu cu 12 feluri de mancare la un restaurant "superb" deasupra unei sali de bowling.

Doi detinuti americani, eliberati din Coreea de Nord, dupa o misiune secreta

A doua zi, un reprezentant al Ministerului Securitatii s-a prezentat la casa de oaspeti si i-a comunicat oficialului american ca guvernul nord-coreean nu-l mai considera emisar al presedintelui si nu mai poate asigura securitatea sa si a echipei sale.

Clapper a afirmat ca si-au facut bagajele si au fost dusi la un hotel din Phenian, unde o delegatie de oficiali nord-coreeni, condusa de procurori, astepta cu cei doi americani tinuti inchisi, Kenneth Bae si Matthew Miller, care purtau inca uniforme de detinuti.

Dupa ce a fost citita condamnarea detinutilor, oficialii au plecat, lasandu-i pe cei doi detinuti americani cu Clapper si consilierii sai. Cei doi americani inculpati si-au schimbat hainele si au fost condusi la aeroport. Bae si Miller au ajuns in SUA la 8 noiembrie.

Momente emotionante: Detinutii americani eliberati din Coreea de Nord au ajuns la familii (Video)

Kenneth Bae, un american de origine coreeana, a fost arestat in noiembrie 2012 si condamnat la 15 ani de munca silnica, fiind acuzat de justitia nord-coreeana ca a incercat sa rastoarne regimul de la Phenian.

La 14 septembrie 2014, autoritatile nord-coreene l-au condamnat pe americanul Matthew Todd Miller la sase ani de munca silnica pentru comiterea de "acte ostile" ca turist.

Coreea de Nord se afla sub sanctiuni internationale pentru programele nuclear si de rachete si, anul trecut, a fost aspru criticata pentru abuzurile in domeniul drepturilor omului, intr-un raport al ONU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#detinuti americani Coreea Nord, #detinuti americani Coreea Nord misiune, #detinuti americani Coreea Nord eliberati , #Coreea de Nord