Dezvaluirile incredibile ale unor fosti spioni pentru Coreea de Nord: Cum e viata de agent

Vineri, 22 Mai 2015, ora 21:02
7588 citiri
Dezvaluirile incredibile ale unor fosti spioni pentru Coreea de Nord: Cum e viata de agent
Foto: captura video CNN

Cand auzi despre stilouri cu otrava te gandesti, cel mai probabil, la James Bond. Insa aceste arme exista in realitate si fac parte din arsenalul spionilor din Coreea de Nord.

Agentii din cea mai izolata tara de pe Terra, asa cum numeste CNN Coreea de Nord, nu sunt deloc de domeniul trecutului. Iar afirmatia o face un barbat care sustine ca jobul sau era sa se infiltreze in misiunile Coreei de Sud.

A fost ales pentru astfel de misiuni inca din liceu (desi la acea vreme nu stia), a declarat Kim Dong-shik pentru CNN. A fost trimis sa se specializeze intr-o universitate, timp de patru ani, unde a invatat inclusiv arte martiale, scufundari si cum sa manuiasca explozibilul. Abia ani mai tarziu, cand isi terminase "antrenamentul", i s-a spus pentru ce fusese ales.

"Cand mi s-a spus ca voi fi spion... am inmarmurit", declara Kim (foto). "Fusesera multe accidente in trecut ce au implicat spioni. Multi dintre cei trimisi in Coreea de Sud au fost ucisi, asa ca m-am gandit ca voi muri si eu", povesteste acesta.

Kim nu a fost pregatit doar din punct de vedere fizic, ci si psihologic. "Am fost invatati sa fim pregatiti sa murim pentru regimul Kim", isi aminteste acesta.

Kim a fost impuscat in Coreea de Sud, in 1995, in timpul unei misiuni la Seul, asa ca nu a putut sa se sinucida, asa cum "cerea fisa postului". Intreaga sa familie a fost executata in Coreea de Nord, drept pedeapsa ca el nu si-a "indeplinit destinul".

CNN arata ca nu poate verifica informatiile oferite de Kim, din moment ce Coreea de Nord este una dintre cele mai "secretoase" tari de pe Terra.

Kim afirma ca prima sa misiune in Coreea de Sud a fost in 1990, cand trebuia sa aduca in tara un agent de rang inalt, caruia ii spunea Lee, si care lucra in Coreea de Sud de ceva vreme. A doua a fost sa recruteze persoane cu sentimente anti-guvernamentale din Coreea de Sud, cu simpatii pentru Phenian.

Acesta povesteste ca mentinea comunicarea cu sediul central prin radio cu unde scurte, dar e convins ca intre timp lucrurile au evoluat, metodele folosite in prezet fiind cu mult mai sofisticate.

Femeile, rol crucial

Potrivit unui alt fost spion de elita, Kang Myong-do, spionii din Coreea de Nord opereaza inclusiv in SUA. Acesta estimeaza numarul lor la cateva sute. Principala lor misiune e sa recruteze americanii cu origini coreene, care ar putea oferi sprijin Coreei de Nord.

Fostul director SRI, George Maior, despre spionii rusi in Romania: Activitatile lor s-au intensificat

"Sunt trei tactici diferite pe care le folosesc", explica acesta. "Prima e sa dea vize gratuite pentru Coreea de Nord, a doua sa sa le dea acces sa faca afaceri si bani si a treia sa-i ademeneasca folosind femeile. Aceasta tactica e larg folosita inca din anii '80", afirma Kang Myong-do.

Potrivit acestuia, regimul lui Kim Jong Un e inca in picioare si datorita spionilor, care joaca un rol important. "Coreea de Nord ii trateaza foarte bine. Sunt tratati la fel ca generalii, educatia lor este la fel de inalta", a mai spus acesta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#spioni Coreea Nord, #spionaj Coreea Nord, #spioni arme Coreea Nord, #spioni nord coreeni SUA , #Coreea de Nord