Exista 15.000 de bombe atomice in lume. Care sunt tarile care le detin

Marti, 22 August 2017, ora 15:34
19138 citiri
Exista 15.000 de bombe atomice in lume. Care sunt tarile care le detin
Foto: Arhiva Pixabay

In contextul tensiunilor din ultima vreme dintre Coreea de Nord si SUA - cu Phenianul care ameninta ca va ataca Guamul si cu Trump care promite ca va revarsa in schimb "foc si furie, asa cum lumea nu a vazut pana acum", cursa dezarmarii nucleare revine in actualitate mai mult ca oricand.

Iar testele tot mai dese si reusite ale Phenianului nu sunt singurul motiv de ingrijorare. In decembrie, presedintele rus, Vladimir Putin, a spus la o intalnire pe teme de aparare ca intarirea capacitatilor nucleare ar trebui sa fie un obiectiv-cheie pentru 2017. Nici Trump nu gandeste diferit.

In acest context, The Telegraph trece in revista tarile care au arme nucleare si capacitatea acestora. Astfel, omenirea pare departe de cursa dezarmarii de care se vorbea.

Cele mai multe focoase de racheta din cele 15.000 ce exista in lume sunt in SUA si Rusia. Cele doua tari au impreuna 88% din arsenalul nuclear mondial. Daca se iau in considerare si dispozitivele nucleare retrase, "pensionate", atunci acest procent ajunge la 93%.

In lume, sunt cinci state care au arme nucleare - China, Franta, Rusia, Marea Britanie si SUA -, state recunoscute oficial pentru faptul ca detin astfel de arme, prin Tratatul de Neproliferare al Armelor Nucleare. Semnarea acestui tratat stipuleaza tocmai angajamentul de a elimina aceste arme.

Mai sunt inca patru state ce au arme nucleare, dar care nu au semnat acest tratat: Pakistan, India, Israel si Coreea de Nord. Per total, acestea detin circa 340 de arme nucleare.

In ceea ce priveste puterea acestor arme, conform The Telegraph, lansarea unei B-3, cea mai mare bomba din arsenalul curent al SUA, ar ucide 1,4 milioane de oameni in primele 24 de ore. Alti 3,7 milioane ar fi raniti, in conditiile in care radiatiile s-ar intinde pe circa 13 kilometri.

"Tsar Bomba" este cea mai mare bomba testata de URSS, cu ani in urma. Daca aceasta ar fi fost lansata peste New York, se estimeaza ca ar fi ucis 7,6 milioane de oameni si ar fi ranit inca 4,2 milioane. Insa, din cauza radiatiilor (eventual purtate si de vant), ar avea de suferit inca multe alte milioane de oameni.

Atat arsenalele din Rusia, cat si din SUA sunt reglementate de mai multe tratate, care limiteaza numarul acestor arme si tipul lor. Insa daca vreo tara isi va mari capacitatea nucleara peste aceste limite, aceste tratate n-ar mai insemna nimic si ar duce lumea intr-un nou "razboi rece".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#tari arme nucleare, #tari tratat neproliferare arme nucleare, #Coreea de Nord arme nucleare, #puterni cleare, #SUA putere arme nucleare , #Coreea de Nord