Fotografii interzise din Coreea de Nord, trecute clandestin frontiera (Galerie foto)

Duminica, 18 Mai 2014, ora 22:45
19140 citiri
Fotografii interzise din Coreea de Nord, trecute clandestin frontiera (Galerie foto)
Foto: news.com.au

O tara atat de izolata precum Coreea de Nord continua sa fascineze si sa ascunda aspecte inedite, pe care autoritatile locale nu sunt bucuroase sa le impartaseasca intregii lumi. Iata ca un fotograf a reusit sa dezvaluie aspecte nemaivazute din tara comunista, in ciuda tuturor piedicilor.

Eric Lafforgue a fost in Coreea de Nord de sase ori pana acum. El a reusit sa treaca de controlul autoritatilor mai multe carduri de memorie in care erau stocate fotografii interzise, scrie news.com.au.

Acesta a dorit sa arate ca locuitorii de acolo nu sunt roboti, ci oameni care sufera din cauza regimului represiv de la Phenian.

"Am fost interzis acolo, dupa ultima calatorie, din septembrie 2012, atunci cand am publicat cateva fotografii pe Internet. Nord-coreenii le-au vazut si mi-au cerut sa le sterg, deoarece au considerat imaginile ofensatoare. Am refuzat, caci mi s-a parut incorect sa nu prezint realitatea tarii", marturiseste el.

Fotograful spune ca viata locuitorilor din afara orasului Phenian si din principalele orase era foarte grea. Acesta isi aminteste ca oamenii dintr-un mic sat pescaresc nu auzisera niciodata de un telefon mobil, insa tot il venerau pe liderul tarii. Uneori, ei nu aveau nici macar de mancare.

Tara dispune de una dintre cele mai mari armate. Soldatii ii ajuta de multe ori pe fermieri in activitatile lor.

De asemenea, vizitatorii nu au voie sa le faca poze militarilor care se relaxeaza.

Sistemul transportului cu metroul este unul dintre cele mai adanci din lume. Acesta poate fi folosit si ca adapost impotriva unor atacuri nucleare. Autoritatile interzic fotografierea tunelurilor respective.

Lui Eric Lafforgue i s-a mai cerut sa nu fotografieze oamenii saraci si nici copiii, caci lumea nu trebuie sa cunoasca adevarata fata a statului nord-coreean.

Populatia incearca sa castige bani din vanzarea tigarilor si a dulciurilor. Statul a impus restrictii severe asupra pietei negre a acestor produse.

Capitala Phenian e o adevarata "vitrina" a tarii, iar prezentarea ei intr-o lumina proasta este considerata inacceptabila de autoritati. Drept consecinta, aspectul exterior al cladirilor trebuie sa fie unul intretinut. Interiorul, insa, le aminteste vizitatorilor unde se afla.

Masinile sunt inca rare in Coreea de Nord, insa ele au inceput sa se inmulteasca pe strazi. Copiii inca obisnuiesc sa se joace in mijlocul marilor bulevarde, acestea fiind de multe ori pustii. Cei mici nu sunt invatati cu un trafic intens in orase.

Asa arata baia unei locuinte de la tara. Casele din mediul rural in care pot merge turistii sunt atent alese de autoritati. In aceasta fotografie se poate vedea o pompa veche cu care se scoate apa necesara.

Transportul public intre orasele principale este practic inexistent. Soldatii se plimba pe sosele, caci masinile lipsesc. Locuitorii au nevoie de permis pentru a se deplasa dintr-un oras in altul.

Uneori, infometarea duce si la decizii radicale. Oamenii recurg chiar si la iarba pentru a-si potoli foamea. O asemenea imagine este strict interzisa, ghizii care ii insotesc pe turisti fiind foarte furiosi daca ei indraznesc sa surprinda astfel de momente jenante.

Cozile sunt o obisnuinta in Coreea de Nord. Aici pot fi vazuti cetatenii care stau la rand pentru a se urca intr-un autobuz. In plus, masinile sunt foarte vechi si se strica des.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fotografii Coreea de Nord, #Kim Jong un Coreea Nord, #comunism coreea nord, #imagini Coreea Nord , #Coreea de Nord