Jimmy Carter vrea sa negocieze cu Kim Jong-un la el acasa si are o solutie la problema nord-coreeana

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 21:28
8706 citiri
Jimmy Carter vrea sa negocieze cu Kim Jong-un la el acasa si are o solutie la problema nord-coreeana
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul presedinte american Jimmy Carter s-ar fi oferit sa calatoreasca la Phenian, pentru a duce tratative de pace cu liderul nord-coreean.

Conform The Guardian, fostul sef de stat, acum in varsta de 93 de ani, i-ar fi spus unui savant originar din Coreea de Sud ca este dispus sa calatoreasca in capitala nord-coreeana, daca acest lucru ar insemna prevenirea razboiului.

Declaratia a fost facuta de Park Han-shik, profesor de la Universitatea Georgia, pentru cotidianul sud-coreean JoongAng.

Savantul a explicat ca a purtat o discutie cu fostul presedinte la sfarsitul lui septembrie, cand Carter i-a spus ca vrea sa contribuie la instalarea pacii in Peninsula Coreeana.

Nu e prima oara cand Carter militeaza pentru acest tip de abordare in relatia SUA-Coreea de Nord. Comentarii recente facute de acesta au nemultumit deja Casa Alba, care i-ar fi cerut luna trecuta sa nu mai vorbeasca public pe acest subiect. Mass-media americana a scris ca un oficial din Departamentul de Stat l-ar fi vizitat acasa, pentru a-i transmite acest mesaj din partea lui Trump.

Stilul conciliator al lui Carter e diametral opus celui afisat de Trump, care a amenintat ca va folosi forta militara daca SUA sau aliatii sai se vor simti amenintati de regimul nord-coreean.

Carter, insa, nu pare sa tina cont de Trump. Nu mai departe de saptamana trecuta, acesta a spus despre ce se intampla in prezent ca e "cea mai grava amenintare la adresa pacii mondiale", implorand atat Washingtonul, cat si Phenianul sa gaseasca "o cale pacifista de discutie, care sa duca la un acord de pace, pe termen lung".

Carter a mai declarat ca toti oficialii nord-coreeni pe care i-a intalnit, inclusiv fostul presedinte Kim Ir-Sen, i-au spus ca tot ce vor este sa poarte discutii directe cu SUA, pentru a negocia un tratat de pace, care sa inlocuiasca armistitiul semnat la sfarsitul razboiului coreean din 1950 - 1953.

Carter spune si cum s-ar putea rezolva aceasta problema: trimiterea unei delegatii americane, formata din oficiali de top, in Coreea de Nord, pentru negocieri de pace, sau o conferinta internationala la care sa fie invitate atat Coreea de Sud, cat si cea de Nord, pe langa SUA si China, eveniment care sa se desfasoare intr-un loc cu care sa fie de acord toate tarile.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Jimmy Carter negocieri pace Coreea, #Jimmy Carter Coreea Nord, #Jimmy Carter kim jong un , #Coreea de Nord