Nord coreenii intra in randul lumii: au voie cu telefoane mobile si pantofi cu toc

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:05
9805 citiri
Nord coreenii intra in randul lumii: au voie cu telefoane mobile si pantofi cu toc
Foto: ABC News

Liderul coreean Kim Jong-Un a decis sa le ofere mai multe libertati "supusilor" sai, renuntand la o serie de interdictii care rupeau, practic, poporul nord-coreean de restul lumii.

In magazine au inceput sa apara telefoane mobile, tot mai multe femei poarta pantaloni, pantofi cu toc sau cercei, iar in marile orase oamenii pot manca nestingheriti pizza, cartofi prajiti sau hamburgheri, alimente interzise pana acum, transmite ABC News.

In tara functioneaza o singura companie de telefonie mobila, Orascom, o companie din Egipt. Se estimeaza ca un milion de nord-coreeni au un telefon mobil. Numarul lor creste, pentru ca multe telefoane ieftine din China intra in tara prin contrabanda.

Imaginile cu femei din Coreea de Nord purtand blugi si pantofi cu toc sunt foarte urmarite in Coreea de Sud, stiindu-se ca regimul comunist de la Phenian a interzis timp de decenii aceasta moda considerata mult prea capitalista.

Pana in 2010, pantalonii nu puteau fi purtati de catre femei decat in fabrici. "Daca eram arestate, politistii ne puteau taia pantalonii pentru a-i transforma in fuste", spune Park Ye-kyong, refugiata in Coreea de Sud. "Da, este foamete. Dar toate femeile vor sa fie frumoase", a spus ea.

Coreea de Nord are un nou imn

"Sunt daruri pentru cetateni din partea liderului nostru", a comentat televiziunea de stat, prezentand imagini din cursul unei vizite efectuate de Kim Jong-un la parcul de distractii Mangyongdae. Liderul suprem s-a dat in carusel si a savurat mancarea de la restaurantele fast-food din interiorul parcului, dupa ce a anuntat ca toti copiii au dreptul sa intre gratuit.

Liderul nord-coreean, care a preluat sefia statului la 28 decembrie, dupa moartea tatalui sau, pare interesat sa creeze o natiune concentrata asupra generatiei tinere, dorind sa creeze "un paradis al copiilor".

"Toate aceste actiuni sunt menite sa creeze o imagine care o imita pe cea a bunicului sau, calda si parinteasca", este de parere Dong Yong-Sueng, analist la Samsung Economic Research Institute. In timpul mandatului lui Kim Ir Sen, in anii '70, nord-coreenii au avut suficiente resurse alimentare, datorita sprijinului acordat de fosta Uniune Sovietica.

"Coreea puternica si prospera a viitorului, in care voi veti fi stapanii, va fi cea mai puternica tara, unde in fiecare casa vor rasuna rasete, iar toata lumea va trai in armonie", a declarat Kim Jong-Un in fata a 20.000 de copii adunati la Phenian cu prilejul ceremoniei care a marcat 66 de ani de la infiintarea Uniunii Copiilor din Coreea, la inceputul acestei luni.

Copiii, selectati cu atentie de liderii partidului, au purtat traditionala cravata rosie si au ovationat discursul liderului, iar la final au vizitat gratuit gradina zoologica si parcuri de distractii.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Coreea Nord telefoane mobile, #Coreea Nord restrictii ridicate, #Coreea Nord fast food , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Noroc ca noua ne dau voie schizofrenii Ponta si Antonescu cu mobile