ONU a impus sanctiuni fara precedent Coreei de Nord - pierderile sunt de 800 de milioane de dolari pe an

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 21:16
4953 citiri
ONU a impus sanctiuni fara precedent Coreei de Nord - pierderile sunt de 800 de milioane de dolari pe an
Foto: Hepta.ro

Consiliul de Securitate al ONU a impus - in unanimitate - Coreei de Nord noi sactiuni vizand sa-i diminueze veniturile din exporturi cu un sfert, la aproape trei luni dupa ce Phenianul a efectuat, in septembrie, al cincilea si cel mai puternic test nuclear de pana in prezent, relateaza Reuters.

Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat, miercuri, prin care intentioneaza sa reduca exporturile nord-coreene de carbune, cele mai importante, cu aproximativ 60%, la un plafon anual de 400,9 milioane dolari sau la 7,5 milioane de tone metrice, in functie de care dintre cele doua echivalente este mai mica.

Rezolutia, initiata de Statele Unite, interzice de asemenea exporturile nord-coreene de cupru, nichel, argint si zinc - dar si vanzarea de statui.

Phenianul este celebru prin statuile uriase, in stil socialist, pe care le exporta in principal in tari africane.

Coreea de Nord a catalogat joi aceasta rezolutie drept o noua conspiratie a Statelor Unite, care urmareste sa ii nege suveranitatea.

Ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power, a declarat in Consiliu, dupa vot, ca Statele Unite sunt realiste in privinta consecintelor noilor sanctiuni impuse Coreei de Nord.

"Nicio rezolutie de la New York nu va convinge Phenianul maine sa-si inceteze cursa neobosita catre inarmarea nucleara. Insa aceasta rezolutie impune costuri fara precedent regimului RPDC (Republica Populara Democratica Coreea), in urma sfidarii acestui Consiliu", a spus ea.

"In total, aceasta rezolutie va reduce cu cel putin 800 de milioane de dolari pe an valuta forte de care RPDC dispune pentru a-si finanta programele de inarmare interzise, ceea ce constituie 25% din totalul veniturilor din export ale RPDC", a adaugat ea.

Cei 800 de milioane de dolari reprezinta de 6,5 ori valoarea de care Programul Alimentar Mondial (PAM) a anuntat ca are nevoie in 2016 pentru a-si finanta programele in Coreea de Nord sau a 1,2 milioane de tone de orez la valoarea pietei.

Coreea de Nord are nevoie de 5,2 milioane de tone de orez anual pentru a-si atinge obiectivul declarat de a furniza 573 de grame de orez pe zi unei persoane.

Ministerul nord-coreean de Externe a acuzat Consiliul ca aplica un dublu standard si ca nu a facut acest lucru impotriva altor tari care au efectuat teste nucleare, inclusiv impotriva unor tari care sunt membre permanente.

"Nu va exista o eroare mai mare decat de a gandi ca Obama si zbirii sai pot sa foloseasca in mod las sanctiuni intr-o incercare de a ne obliga sa renuntam la politica noastra de inarmare nucleara sau de a ne submina statutul de putere nucleara", a subliniat ministerul intr-un comunicat citat de agentia de presa KCNA.

Phenianul a apreciat ca sanctiunile impuse din cauza programelor sale balistice sau nucleare reprezinta o incalcare a suveranitatii si dreptului dau la autoaparare.

Un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean de Externe a salutat noua rezolutie si a anuntat ca Seulul va impune sanctiuni suplimentare Phenianului, impreuna cu Statele Unite si Japonia.

China, considerata singura tara care achizitioneaza carbune din Coreea de Nord, urmeaza sa-si reduca importurile, in baza acestor noi sanctiuni, cu aproximativ 700 de milioane de dolari, in comparatie cu nivelul achizitiilor din 2015, potrivit unor diplomati.

China afirma ca se opune testelor nucleare nord-coreene, insa ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi a acuzat Statele Unite si Coreea de Sud de o intensificare a confruntarii lor cu Coreea de Nord, printr-o amplificare a exercitiilor si prezentei lor militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sanctiuni dure Coreea Nord ONU, #sanctiuni ONU Coreea Nord inarmare nucleara , #Coreea de Nord
Comentarii