Ziare.com

Politica externa a Chinei si importanta geopolitica a Coreei de Nord - De la cititori

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 18:05

   

Politica externa a Chinei si importanta geopolitica a Coreei de Nord - De la cititori
Un posibil conflict intre cele doua Coreei este o tema din ce in ce mai discutata in ultima perioada, cu atat mai mult cu cat Nordul nu inceteaza politica externa agresiva, anunturile privind retragerea tuturor ambasadelor de la Phenian sau cele referitoare la atacurile indreptate impotriva Statelor Unite sau ale Coreei de Sud starnind tensiuni in cadrul relatiilor internationale.

Repercusiunile economice cauzate de un conflict intre cele doua tari vor fi resimtite la nivel global, ca urmare a interconexiunilor economice deja bine cunoscute. In ceea ce priveste cele doua state, bineinteles Coreea de Sud va fi cea mai afectata, semnul fiind dat atat de scaderea Bursei de la Seul odata cu anunturile violente ale Phenianului cat si de investitorii externi.

In acest sens, spre exemplu, Dan Akerson, directorul executiv al General Motors, a anuntat ca ia in calcul realocarea investitiilor daca tensiunile vor escalada. Totodata Coreea de Sud reprezinta aproape 3% din economia la nivel global, reprezentand o zona strategica privind ruta schimburilor comerciale si un important importator al petrolului din Orientul Mijlociu. Apple, un alt actor important la nivel international va fi direct afectat, iPhon-urile realizate de acest brand fiind constituite in proportie de 26% din piese Samsung, iar exemplele pot continua.

Intrebarea care se ridica este cum va reactiona China pe plan extern fata de ameintarea programului nuclear al Nordului si cum va evolua situatia din Peninsula, Beijingul vazandu-se astfel nevoit sa sprijine sanctiunile impuse Phenianului de catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, incercand totodata stoparea escaladarii conflictului din Asia de Sud-Est.

Desi Coreea de Nord, alaturi de Pakistan si Birmania reprezinta triunghiul de securitate regional al chinezilor, prin care se incearca contracararea influentelor americane si indiene, Beijingul nu poate accepta inarmarea nucleara a coreenilor tocmai pentru a evita o dilema de securitate care ar putea conduce catre inarmarea imediata a Japoniei. Mai mult, China nu poate accepta inca o putere nucleara la granita, fie chiar vorba de aliatii de la Phenian care, ca urmare a posibilelor evolutii internationale, vor risca sa iasa din sfera de influenta a Beijingului.

Totodata, un razboi in peninsula devine unul riscant pentru securitatea Chinei, atat din punct de vedere social si economic, cat si geostrategic. Un razboi pierdut de Nord, situatie foarte probabila, ar putea duce la reunificarea celor doua Coreei, ceea ce ar echivala cu o prezenta directa a armatei americane la granita chineza. Cel mai bun scenariu in acest sens ar consta in formarea unei Coreei unite, neutra din punct de vedere al politicii externe, care sa fie atrasa mai apoi catre sfera de influenta chineza, insa este greu de crezut ca Statele Unite vor parasi peninsula, si vor pastra Japonia ca singura baza militara in regiunea Orientului Indepartat.

Totodata China se vede in ipostaza de a media un conflict aflat direct la granitele sale, ceea ce ii poate fundamenta sau nu calitatea de a media alte conflicte aflate in regiuni mai mult sau mai putin apropiate. In acest sens, un bun exemplu este dat intentia Beijingului de a media procesul de pace israelo-palestinian, insa fie China va fi legitimata de modul in care gestioneaza actuala criza, fie va ramane in umbra Stetelor Unite, mult mai prezenta in politica regiunii Orientului Mijlociu.

Exista asadar toate premizele ca acest conflict dintre cele doua Coreei sa reprezinte un subiect de interes national al Chinei care stabileste statutul sau in balanta de putere a relatiilor internationale, fapt ce nu ar exclude chiar o interventie militara a Chinei in Coreea de Nord, cu acordul Consiliului de Securitate, unde Beijingul va incerca impunerea unui regim politic asemenea celui chinez.

In concluzie, indiferent de scenariul care va avea loc, nefiind exclusa nici "calmarea Phenianului" prin actiuni politice si economice, China va urmari stoparea dezvoltarii armamentului nuclear in Nord si cresterea insecuritatii in regiune, precum si pastrarea Phenianului in zona de influenta a Beijingului. Orice alta posibilitate reprezentand o catastrofa geopolitica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor