Povestea unui dezertor: Am fost bodyguardul lui Kim Jong Il, tatal actualului dictator nord-coreean

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 19:28
10470 citiri
Povestea unui dezertor: Am fost bodyguardul lui Kim Jong Il, tatal actualului dictator nord-coreean
Foto: CNN

Lee Young-guk a fost timp de 10 ani garda de corp a lui Kim Jong Il, tatal actualului lider al Coreei de Nord. El a povestit care erau calitatile cerute pentru a-l servi pe marele conducator. Antrenamentul implica pregatire fizica, tactica, inotul sau capacitatea de a conduce o barca.

O mare parte din pregatire consta insa in spalarea creierului in scop ideologic. Lee spune ca era educat sa creada ca Kim Jong Il era un zeu si ca singurul motiv pentru care se nascuse era sa il serveasca si sa il protejeze pe "Iubitul Conducator", arata CNN.

Dar, in cei 10 ani in care i-a fost alaturi, fosta garda de corp spune ca a vazut un om inconjurat de frica. El isi aduce aminte de cele doua chipuri ale omului - cineva care putea sa daruiasca aur atunci cand era fericit sau sa dicteze pedepse cu moartea cand nu era.

"Cand Kim Jong Il sosea in vehiculul sau, consilierii sai, in varsta de 60-70 de ani, fugeau sa se arunce la pamant, prin iarba. Se umpleau de praf, dar reuseau sa se ascunda", spune Lee. "Le era frica sa nu puna sa li se taie capul chiar si atunci cand parea fericit".

El isi aduce aminte de un astfel de episod, cand un oficial de rang inalt a folosit liftul personal al lui Kim Jong Il si scrumiera acestuia. Cand Kim Jong Il a aflat, a poruncit ca omul sa fie trimis intr-un lagar de concentrare, unde acesta a murit.

Dar Kim Jong-Un e mai rau decat oricine

Lee intelegea ca liderul nord coreean este plin de cruzime, in perioada cand l-a servit. Dar, spune el, abia cand a ajuns in Coreea de Sud, noua sa casa, si-a dat seama ca acesta era un adevarat dictator, asa cum fusese si tatal acestuia, Kim Il Sung, si cum este fiul si actualul lider, Kim Jong Un.

El insa se teme ca micul Kim Jong Un este mai rau decat predecesorii sai. "Kim Jong Un l-a ucis pe unchiul sau, pe care nici macar Kim Jong Il nu a putut sa il ucida. Pe masura ce puterea a ajuns la a treia generatie, a devenit mai plina de cruzime. Kim Jong Un cere loialitate, dar este falsa si bazata pe frica", spune Lee.

De la traiul in palate pline de opulenta, cu mancare si femei la discretie, asa cum zice ca se intampla in anturajul lui Kim Jong Il, Lee a ajuns sa vada si cealalta parte a vietii din Coreea de Nord.

Dupa ce a fost prins in cursul unei incercari de fuga, in 1994, el a fost trimis in teribilul lagar de concentrare Yodok, insa a reusit sa evadeze si sa devina unul dintre cei aproximativ 25.000 de nord coreeni care au scapat de-a lungul timpului din tara lor.

In noua lui existenta, a lucrat la o crescatorie de rate, a scris o carte despre viata sa in nord si a devenit un obisnuit al presei, unde vorbeste despre experientele sale de partea cealalta a granitei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Coreea de Nord garda Kim Jong, #Kim Jong Il bodiguard amintiri, #dictator Coreea bodiguard amintiri , #Coreea de Nord