Povestiri din cosmarul nord-coreean: Cum iti explodeaza stomacul de foame

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:00
10253 citiri
Povestiri din cosmarul nord-coreean: Cum iti explodeaza stomacul de foame

Un fugar nord-coreean refugiat in Marea Britanie din 2005 povesteste ce l-a determinat sa fuga din tara natala si de ce foamea este mai inspaimantatoare decat bomba nucleara.

Joo-il Kim, care trieste in Surrey, a povestit, pentru The Independent, ce l-a determinat sa isi abandoneze familia si sa fuga din Coreea de Nord.

"Din cauza problemelor economice de la sfarsitul anilor '90 si inceputul anilor 2000, oamenii mureau de foame - nu numai civilii, ci si soldatii. Cei care nu doreau sa moara de foame incercau sa fuga din armata. Oamenii obisnuiti nu aveau voie sa calatoreasca in tara. Insa eu eram capitan in armata si aveam privilegiul sa pot calatori, ca sa-i gasesc pe cei care dezertasera", isi incepe acesta reconstituirea.

Nord-coreeanul continua spunand ca a avut ocazia sa ajunga in orasul natal, unde fiica de trei ani a surorii sale mai mari, malnutrita, tragea sa moara. Sora sa a rupt putinul orez pe care il mai avea de la gura fetei pentru a-i oferi fratelui, asa ca a fost nevoita sa mearga sa cerseasca orez pentru ca fiica sa sa nu moara de foame.

Coreea de Nord: Viata incredibila intr-un lagar urias

"Dupa doua sau trei zile, a reusit sa gaseasca niste porumb crud. Era pe afara, cautand stiuleti de porumb cand fiica ei a inceput sa o caute. A iesit din camera si s-a impiedicat de un pachet de porumb, si pentru ca era atat de infometata l-a mancat pe tot. Dar daca mananci stiuleti ti se face sete, asa ca a baut apa, si pentru ca mancase asa mult porumb si bause multa apa dupa o perioada atat de lunga de malnutritie, acestea s-au combinat in stomacul ei, care a explodat, si fata a murit", povesteste Joo-il Kim, care spune ca acela a fost momentul in care s-a decis sa fuga.

"Am stiut mereu ca e ceva gresit in societate, insa acesta a fost incidentul care mi-a declansat decizia".

I-a mai luat un an pana cand a reusit sa fuga din tara. "Am mers langa raul de la granita la 26 august 2005. Eu ajunsesem la 23 august acolo, dar fusese luna plina si in fiecare noapte era atata lumina ca am stat si am asteptat pana s-a innorat. La adapostul intunericului, am inotat patru ore. Am ajuns in China, apoi Vietnam, Cambodgia, insa ei nu accepta refugiati nord-coreeni, asa ca nu m-am putut stabili acolo. In cele din urma am ajuns in Thailanda, insa pana si acolo emit un document prin care li se permite oamenilor sa stea, dar nu ca rezidenti permanenti".

Diferenta dintre tara sa si cele prin care a trecut odata fugit din Coreea de Nord a fost dramatica. "In Coreea de Nord sunt pene de curent, deci este foarte intuneric si nu poti sa mergi noaptea, insa in China era ca si cum era o noua lume, cu luminite sclipitoare.

In Coreea de Nord, muntii sunt golasi pentru ca oamenii taie copacii sa aprinda focul acasa (...) In Coreea de Nord nu exista bunuri personale, deci toata lumea traieste intr-o casa oferita de Guvern".

Familia sa, ramasa in Coreea de Nord, este "supravegheata si urmarita de regim si nu li se permite sa iasa in cartier, mi-au spus oamenii din interiorul tarii. In general, odata ce un nord-coreean fuge, Guvernul incearca sa trimita familia si rudele lui intr-un lagar pentru detinuti politici.

Insa situatia mea e putin diferita in comunitatea internationala prin activitatile la ONU. Guvernul sustine ca nu se incalca drepturile omului in Coreea de Nord, asa ca nu pot intemnita familia unei persoane cunoscute ca mine. Vor sa-mi pedepseasca familia, dar nu le pot face nimic".

Cat despre armele nucleare ale regimului de la Phenian, fugarul spune ca nord-coreenii sunt invatati ca sunt necesare pentru a lupta cu dusmanii, SUA si Coreea de Sud, care ii infometeaza deliberat.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Coreea Nord foamete, #Coreea Nord marturii , #Coreea de Nord