Rusia nu e raspunsul la problema nord-coreeana. Ce vrea Phenianul de la americani

Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 18:25
28743 citiri
Rusia nu e raspunsul la problema nord-coreeana. Ce vrea Phenianul de la americani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.

David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.

Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.

De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.

In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa exploateze fiecare avantaj in detrimentul Beijingului si Washingtonului, in timp ce situatia devine tot mai ingrijoratoare.

De aceea, apelurile catre Moscova, pentru ajutor cu situatia nord-coreeana, ar trebui sa fie privite cu foarte mare scepticism.

Cu atat mai mult cu cat Putin a spus, luna trecuta, ca Phenianul "ar prefera mai degraba sa manance iarba decat sa-si abandoneze programul (armelor nucleare), daca nu se simte in siguranta". Cu propria tara fiind tinta sanctiunilor, liderul de la Kremlin nu este interesat sa vada ca sanctiunile functioneaza in alta parte.

De altfel, oficialii rusi au condamnat atat sanctiunile sporite impotriva regimului de la Phenian, cat si declaratiile ce vin de la Washington. Mult mai putin vehement au catalogat lansarile de rachete ale nord-coreenilor ca fiind "provocatoare".

Iar pentru Putin brutalitatea fara pereche a regimului nord-coreean nu a fost niciodata un motiv de ingrijorare.

Asemenea lui Kim Jong Un, Putin va face orice este necesar sa ramana la putere, inclusiv sa se angajeze in abuzuri grosolane la adresa drepturilor omului, desi nu la amploarea celor din Coreea de Nord, atacarea vecinilor si amenintarea cu folosirea armelor nucleare, mai sustine sursa citata.

Rusia lui Putin pur si simplu nu poate fi de incredere si nu se poate pune baza pe ea cand vine vorba despre jucarea rolului unui broker onest in ce priveste Coreea de Nord, sau pe orice alt subiect. Daca cineva spera sa gaseasca solutiile pentru a rezolva aceasta criza, Moscova nu este locul in care trebuie sa caute, conchide articolul Foreign Policy.

3 lucruri pe care le vrea Coreea de Nord

Insa ce vrea Coreea de Nord, acum, in ce priveste confruntarile tensionate cu Statele Unite? Julie Vitkovskaia, de la The Washington Post, scrie ca, in spatele cuvintelor si amenintarilor transmise, Phenianul cauta ceva mai mult: sa-l inteleaga pe presedintele Trump.

De altfel, oficialii guvernamentali nord-coreeni au incercat in secret sa aranjeze discutii cu analisti care au legaturi cu republicanii, la Washington, in speranta de a "decoda" strategia si mesajele lui Donald Trump.

Sunt trei lucruri de stiut despre ambitiile Coreei de Nord:

1. Vrea sa ramana un stat nuclear

In ciuda presiunii si a condamnarii internationale, Coreea de Nord refuza sa renunte la programul sau nuclear. Reprezentantii sai au spus clar acest lucru in septembrie, in timpul unei intalniri multilaterale din Elvetia, unde oficialii au refuzat pana si sa deschida subiectul denuclearizarii.

Phenianul considera ca armele nucleare sunt o "optiune strategica" legitima si rationala pentru a contracara ceea ce a considerat a fi actiunea militara amenintatoare din partea Statelor Unite. Iar liderii nord-coreeni au repetat faptul ca regimul este dispus sa desfasoare aceste arme, daca este provocat.

2. Vrea sa fie vazuta ca fiind puternica, in timp ce sfideaza sanctiunile

Intr-una dintre recentele sale declaratii, liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus ca tara sa cauta "sa stabileasca echilibrul fortei reale cu Statele Unite". Kim considera ca SUA sunt agresorul, iar politica comunitatii internationale fata de Phenian este una "ostila".

In speranta ca va presa Coreea de Nord sa-si abandoneze programul sau nuclear si al rachetelor balistice, Consiliul de Securitate al ONU a convenit in unanimitate, pe 11 septembrie, sa impuna cele mai dure sanctiuni economice de pana acum, limitand importurile de petrol in Coreea de Nord si interzicand statelor sa accepte exporturile de textile.

Totusi, Coreea de Nord ramane in continuare sfidatoare, parand insensibila la asemenea actiuni. Washington Post aminteste, la randul sau, declaratia lui Putin de la inceputul lunii.

3. Vrea sa il inteleaga pe Trump

In lipsa unui dialog formal intre Statele Unite si Coreea de Nord, Phenianul a apelat la sfaturi ale unor strategi, analisti si profesori republicani. Unii au declinat aceste invitatii, insa, mai important, unii nu au facut-o.

Evans Revere, fost oficial al Departamentului american de Stat, este de parere ca "nord-coreenii sunt oarecum derutati de directia in care merg Statele Unite, astfel ca incearca sa deschida canale pentru a lua pulsul in Washington", deoarece "nu au vazut pana acum Statele Unite sa actioneze asa".

Nordul cauta sa inteleaga de ce secretarul Apararii, Jim Mattis, si secretarul de Stat, Rex Tillerson, par ca il contrazic pe Trump. Spre exemplu, cand Trump a scris pe Twitter ca "Vorbele nu sunt raspunsul!", ca replica la amenintarile nord-coreene, Mattis a raspuns calm, spunand ca diplomatia ramane o optiune viabila.

Si, dupa ce Trump a amenintat ca Phenianul se va confrunta cu "foc si furie", Tillerson a cautat sa domoleasca temerile in America, spunand ca cetatenii sai "ar trebui sa doarma bine" si ca situatia ramane neschimbata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Rusia SUA Coreea de Nord, #Phenian tensiuni Washington, #conflict SUA Coreea de Nord, #Donald Trump Coreea de Nord , #Coreea de Nord