Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?

Vineri, 21 August 2015, ora 11:37
6011 citiri
Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?
Foto: Hepta.ro

Surse sud-coreene sustin ca exista dovezi ca Nordul se pregateste sa lanseze doua rachete, una cu raza scurta de actiune, si una cu raza medie de actiune. Testele au loc la o zi dupa ce cele doua natiuni rivale au avut un schimb de focuri la granita puternic militarizata.

"Nordul da semne ca a deplasat o racheta Scud langa Wonsan si o racheta Rodong in provincia Pyeongan", a afirmat o sursa guvernamentala pentru o publicatie sud-coreeana, citata de Russia Today.

Sursa isi bazeaza afirmatiile pe datele furnizate de un sistem radar operat in comun de Coreea de Sud si SUA.

"Se pare ca Nordul analizeaza momentul lansarii rachetelor in concordanta cu intentia sa strategica de a spori tensiunea militara in peninsula Coreeana la cel mai inalt nivel", a precizat sursa.

Kim Jong Un a ordonat armatei sa fie pe picior de razboi

In acelasi timp, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat trupelor sa fie pregatite de razboi, dupa un schimb de focuri cu Sudul peste granita puternic fortificata dintre cele doua state.

Agentia nord-coreeana de stat KCNA a relatat ca Kim a declarat o "semi-stare de razboi", la o intalnire de urgenta, joi.

Kim ameninta cu actiuni de razboi daca Seulul nu pune capat transmisiunilor anti-Phenian.

Nordul utilizeaza deseori retorica inflamata atunci cand tensiunile sunt in crestere si nu este pentru prima data cand ameninta cu razboiul. Totusi, de aceasta data retorica pare si mai inflamata si au fost utilizate obuze de artilerie.

Coreea de Nord a tras un obuz peste granita. Cum a raspuns Sudul

Tensiunile sunt in crestere in peninsula coreeana. Coreea de Nord a tras joi un obuz peste granita in Coreea de Sud si Sudul a raspuns cu foc de artilerie.

Se crede ca Nordul incerca sa tinteasca un megafon dintr-un oras de granita de unde se difuzeaza la volum mare programe anti-Phenian. Megafonul a fost instalat dupa explozia unei mine ce a ranit doi soldati ai Sudului, incident pentru care a fost invinovatit Nordul.

Coreea de Nord se inchide total: Gard de sarma ghimpata la granita

Incidentul a avut loc la ora locala 16:00 si nu a existat un raspuns din partea Phenianului. Nu au fost inregistrare pagube de partea sud-coreeana.

Cele doua tari se afla inca, tehnic, in stare de razboi, deoarece conflictul armat din perioada 1950-1953 s-a incheiat cu un armistitiu.

De asemenea, Coreea de Sud si SUA au inceput luni exercitiile militare comune anuale, descrise drept defensive, insa considerate de Nord o "repetitie" inainte de invazie.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Coreea Nord rachete Sud, #Coreea Nord stare razboi , #Coreea de Nord