SUA cred ca atacul asupra Coreei de Sud a fost autorizat de Kim Jong-Il

Duminica, 23 Mai 2010, ora 13:43
2372 citiri
SUA cred ca atacul asupra Coreei de Sud a fost autorizat de Kim Jong-Il
Foto: Slate

Autoritatile din Statele Unite considera ca atacul asupra navei sud-coreene Cheonan a fost autorizat de liderul nord-coreean, Kim Jong-Il.

Analiza serviciilor secrete americane arata ca liderul nord-coreean a autorizat atacul care a dus la scufundarea navei si la moartea a 46 de marinari sud-coreeni. Washingtonul specifica insa ca aceste concluzii sunt bazate doar pe dinamica politicii regimului de la Phenian, si nu pe dovezi clare, relateaza New York Times.

Oficialii americani sustin ca ordinul de a scufunda nava Cheonan a fost dat de Kim Jong-Il pentru ca dorea sa se asigure ca cel mai tanar dintre fii sai ii va urma la putere.

Informatiile serviciilor secrete arata ca liderul nord-coreean a vizitat, pe 25 aprilie, o unitate militara navala despre care se crede ca ar fi fost responsabila pentru atac.

Un specialist de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington, si fost membru in consiliul national de securitate, a amintit ca, in urma cu trei ani au avut loc incidente similare, menite sa ii intareasca lui Kim Jong-Il credibilitatea ca lider.

Coreea de Nord si de Sud, gata de razboi: Tensiunile escaladeaza

Recent, expertii din Coreea de Sud au declarat ca au dovezi ca un submarin nord-coreean a scufundat una din navele de razboi sud-coreene, iar in urma incidentului si-au pierdut viata 46 de marinari.

Vasul sud-coreean Cheonan, scufundat de o torpila a Phenianului

Casa Alba a condamnat atacul si a cerut sanctiuni internationale. Coreea de Nord a negat insa acuzatiile si a amenintat ca se va retrage din pactul de neagresiune cu Coreea de Sud.

Phenianul ameninta ca se va retrage din pactul de neagresiune cu Coreea de Sud

Oficialii din Coreea de Sud au cautat intotdeauna sa evite razboiul, de teama de a nu alunga din zona investitorii. Intre timp, Coreea de Nord este un stat din ce in ce mai sarac, bazandu-se doar pe principalul sau aliat, China, pentru a obtine ajutoare.

Coreea de Sud si SUA declanseaza un atac informatic impotriva Coreei de Nord

Potrivit unor surse citate de agentia Yonhap, oficialii de la Seul ar putea decide sa inchida rutele maritime care permit navelor nord-coreene sa navigheze in apele sale, in zona de sud.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#SUA atac Coreea Sud, #SUA atac Coreea Nord, #kim jong il , #Coreea de Nord