Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Washington Post: Americanii au negociat in secret cu Coreea de Nord

Joi, 15 Iunie 2017, ora 07:38
9320 citiri
Washington Post: Americanii au negociat in secret cu Coreea de Nord
Foto: Arhiva Pixabay

Diplomati nord-coreeni si americani s-au intalnit in secret la Oslo.

Ambasadorul Joseph Yun, unul din expertii Statelor Unite in relatia cu Coreea de Nord, a discutat luna trecuta direct cu reprezentanti ai regimului de la Phenian, dupa ce l-a convins pe secretarul de Stat american, Rex Tillerson, sa aprobe acest demers neobisnuit. Yun i-a explicat sefului sau ca subiectul principal va fi situatia detinutilor americani din Coreea de Nord, scrie Washington Post, citat de Yonhap.

Nord-coreenii au acceptat, se pare, sa permita unor diplomati suedezi sa ii viziteze pe detinutii americani.

Suedia este puterea protectoare a cetatenilor americani din Coreea de Nord, in lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.

Tillerson a anuntat, marti, ca Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat in 2016 la 15 ani de munca silnica. Detinutul era in coma, iar Yun s-a deplasat, luni, in Coreea de Nord impreuna cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu aceasta ocazie, diplomatul i-a putut vizita si pe ceilalti conationali ai sai din inchisorile nord-coreene.

Intalnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct intre oficiali nord-coreeni si americani dupa multa vreme.

In prezent, tensiunile intre Phenian si Washington sunt puternice, pe fondul testelor nord-coreene cu rachete, dar Washington Post afirma ca dupa dialogul secret ar putea urma si o reluare a negocierilor bilaterale pe scara mai larga.

Pe de alta parte, un functionar din Congresul SUA care cunoaste situatia este citat de ziar cu afirmatia ca Tillerson a permis actiunea lui Yun doar cu conditia sa discute in primul rand situatia americanilor detinuti in Coreea de Nord si nu un angajament extins.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Coreea de Nord negociere SUA, #nord coreeni intalnire americani , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza abecedar
abecedar
rank 5
Bravo negociatorilor si celor ce au initiat tranzactia! Asa se face