Coreea de Nord, stapanita de 65 de ani de dinastia Kim: Cum s-au intrecut tiranii in atrocitati

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 14:06
9018 citiri
Coreea de Nord, stapanita de 65 de ani de dinastia Kim: Cum s-au intrecut tiranii in atrocitati
Foto: The Telegraph

Dinastia Kim se afla de zeci de ani in fruntea Coreei de Nord, fiecare dintre cei trei dictatori, Kim bunicul, Kim tatal si Kim fiul, uimind lumea cu atrocitatile comise.

Fiecare dintre cei trei pare ca a concurat pentru titulatura de cel mai crud conducator, iar Kim Jong Un, liderul actual al Coreei de Nord, a adunat multe puncte in ultima perioada, mai ales prin executarea unchiului sau, relateaza The Telegraph.

Tanarul membru al familiei care domina tara de 65 de ani a mostenit presedintia asa-zisei Republci Democrate Populare in decembrie 2011, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong il.

Coreea de Nord: Bombele nucleare sunt viata noastra

Intr-un timp atat de scurt, Kim Jong Un a reusit sa starneasca o criza mondiala prin testarea armelor nucleare si prin amenintari ca le va folosi impotriva Statelor Unite si a Coreei de Sud. A extins deja vastul sistem de lagare din Coreea de Nord, iar recent a anuntat executia uchiului sau Jang.

Coreea de Nord - Dictatorul si-a executat unchiul

Tanarul are numai 30 de ani, se afla la conducerea tarii de doi ani si se comporta deja ca un tiran, dar se poate compara el cu bunicul sau, Kim Il sung, care a controlat tara timp de 46 de ani, sau cu tatal sau, Kim Jong il, care a fost presedintele Coreei de Nord pentru 17 ani?

Ambii au cauzat suferinte inimaginabile in timpul in care s-au aflat la putere, insa, pentru o comparatie corecta, ne vom referi la faptele comise de acestia in primi doi ani de la preluarea controlului.

Un milion de vieti pierdute in razboi

Bunicul Kim a fondat Coreea de Nord in septembrie 1948, iar la scurt timp s-a hotarat sa invadeze Sudul. In ianuarie 1950, Stalin si-a dat in sfarsit acordul, iar dupa trei luni Kim Il sung a mers la Moscova. El le-a promis atunci aliatilor sovietici: "Atacul va fi scurt, iar razboiul va fi castigat in trei zile: puterea gherilei a crescut in Sud, iar o rascoala este asteptata".

Totusi, lucrurile nu s-au desfasurat dupa planurile acestuia. Dupa ce Kim Il sung a invadat tara vecina, pe 25 iunie 1950, a pornit un razboi care a durat trei ani si a dus la pierderea a un milion de vieti. Coreea de Sud a inceput sa castige teren, iar China a trimis sute de mii de trupe pentru salvarea lui Coreei de Nord, care ar fi fost nimicita. Razboiul s-a incheiat cu un armistitiu, restabilindu-se granitele initiale.

Coreea de Nord se pregateste pentru un nou test nuclear, in 2014

Nimic din ce a facut nepotul sau nu se compara cu acesta manie, asa ca Kim Jong Un nu a reusit sa isi depaseasca bunicul in materie de atrocitati.

Kim Jong il si foametea

Cat despre tatal sau, care a mostenit tronul in 1994, se poate observa ca s-a abtinut de la a porni razboaie sau crize internationale in primii doi ani, cu toate ca a semnat, iar apoi a incalcat fara retineri, un acord cu Statele Unite cu privire la dezarmarea programului nuclear al Coreei de Nord.

In schimb, tirania lui Kim Jong il s-a manifestat mai mult pe plan national, foametea punand stapanire pe intreaga tara. Ce-i drept, tragedia a fost partial cauzat de inundatii severe si de faptul ca numai 18% din terenurile Coreei de Nord sunt arabile.

Totusi, nimeni nu se indoieste de faptul ca politicile economice ale regimului au fost principala cauza a dezastrului. Kim Jong il a dat vina pe ministrul Agriculturii, So Kwan-hi, pe care l-a dus in Piata Unificarii din Phenian si l-a impuscat, alaturi de mai multi oficiali din minister.

Totusi, aceste fapte nu au intrecut actiunile diabolice ale fiului sau in primii doi ani de conducere, ceea ce il face pe Kim Jong Un sa ramana al doilea cel mai atroce dictator al dinastiei Kim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dinastia Kim Coreea Nord, #dictatori Coreea Nord, #tirani Coreea Nord, #Kim Jong tiran , #Coreea de Nord