Coreea de Nord, o inchisoare cu 24 de milioane de oameni (Galerie foto)

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 20:02
5357 citiri
Coreea de Nord, o inchisoare cu 24 de milioane de oameni (Galerie foto)
Foto: AP

Nenumaratele victime ale dictatorului Kim Jong Il nu mai pot fi razbunate. Desi a gresit enorm fata de poporul sau, Kim Jong Il a murit liber, din cauze naturale. Considerat unul dintre cei mai mari tirani si un adevarat despot, Kim Jong Il si-a transformat tara intr-un gulag.

Cele 24 de milioane de oameni traiesc in mizerie, in teroare si intr-o saracie greu de imaginat pentru timpurile moderne, scrie, intr-un amplu articol, The Economist.

Kim Jong Il a ucis mai multi dintre conationalii sai in lagare sau prin malnutritie si foamete decat oricare alt dictator de la Pol Pot incoace. Pare un detaliu minor, dar nord-coreenii sunt, in medie, cu aproape 8 centimetri mai scunzi decat rudele lor alimentate normal din Coreea de Sud.

Un coreean din 20 a trecut prin inchisoare. Intreaga familie a celui condamnat devine dusman politic, iar sotul/sotia acestuia, impreuna cu copiii, sunt condamnati la munca fortata.

Acum, Kim Jong Il nu mai poate fi tras la raspundere. A murit in huzur si bine. Era dependent de coniac, branzeturi fine si sushi. A dovedit o abilitate exceptionala in a manipula credulitatea occidentala, amenintand cu focoasele sale nucleare care, in fapt, nu au facut altceva decat sa-l apere in fata unui popor hamesit, chiuit si umilit.

Kim Jong Il s-a jucat cu propria lui tara de-a Dumnezeu si nu numai ca a murit in libertate, dar a reusit sa-si favorizeze elita, foarte redusa ca numar, care detine intreaga putere si care, acum, face posibila ascensiunea la tron a fiului sau cel mic, Kim Jong Un, un tanar obosit de huzur, gras si lustruit, care nu intelege foarte bine ce se intampla in jurul sau.

Kim Jong Un este a treia generatie a unei dictaturi staliniste dinastice, inceputa in 1948. Dar in ciuda conflictelor din sanul familiei continuitatea este imperativa pentru mentinerea dominatiei si a santajului nuclear care izoleaza Coreea de Nord si care a transformat tara intr-o inchisoare cu 24 de milioane de prizonieri, flamanzi si terorizati.

Dupa moartea lui Kim Jong Il analistii spera intr-o oarecare deschidere, dar sansele tind spre zero, tot asa cum s-a intamplat si la moartea lui Kim Il Sung, in 1994, moment in care Kim Jong Il nu avea inca autoritatea tatalui sau. Nu s-a intamplat nimic, nu se va intampla nimic nici de data asta.

Dolofanul Kim Jong Un mosteneste doua premii valoroase: armele nucleare si sprijinul neconditionat din partea Chinei. Aceste doua daruri fac ca orice predictii despre prabusirea dinastiei sa fie hazardate.

Funeraliile, demonstratiile de isterie colectiva si imaginile din Coreea de Nord, chiar si filtrate de serviciile de propaganda, au fost materia prima pentru analisti. Concluzia este ca cel mai mare motiv sa respinga regimul il au locuitorii din mediul rural, care traiesc intr-o saracie incredibila. Toti cei care nu sunt loiali partidului si familiei Kim sunt indepartati din capitala, in care au dreptul sa locuiasca doar cei fideli, in schimbul unui trai ceva mai uman.

Un detaliu putin cunoscut al politicii duse de Kim Jong Il este acela al "puritatii de rasa". Indoctrinati, cei mai multi dintre ei ii urasc sincer pe japonezi si pe americani, raul major, cauza vietii grele pe care ei o duc, in numele asa-ziselor idealuri. Asa ca jalea care i-a cuprins pe unii dintre nord-coreeni este foarte reala.

Cu toate acestea, Coreea de Nord trebuie sa faca unele schimbari. Foametea de la sfarsitul anilor 1990, cinismul fara precedent al regimului a alimentat piata neagra. Exista un comert infloritor la granita cu China. Nord-coreenii se uita la telenovelele din China, pe video-playere de contrabanda si afla din ce in ce mai multe despre lumea din jurul lor. Toate acestea vor aduce mai devreme sau mai tarziu schimbari care vor pune in pericol dinastia Kim.

Dar, scrie sursa citata, totul depinde de China. Atata vreme cat strategii de la Beijing se tem de instabilitate la granita lor de est, Coreea de Nord o sa ramana o tara ca o inchisoare, in care timpul sta pe loc.

Concluzia este ca ceea ce se intampla in Coreea de Nord este un subiect care trebuie trecut in agenda liderilor din China, din Coreea de Sud, din Japonia si, nu in ultimul rand, din SUA.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
#Coreea de Nord, #kim jong il, #China, #armament nuclear, #Coreea de Sud, #Kim Jong Un, #Kim Jong Il mort , #Coreea