Coreea de Nord renunta complet la armele nucleare. A semnat o declaratie comuna cu Sudul

Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 12:38
11003 citiri
Coreea de Nord renunta complet la armele nucleare. A semnat o declaratie comuna cu Sudul
Foto: Arhiva Pixabay

Liderii de la Seul si Phenian au cazut de acord sa conlucreze pentru a realiza denuclearizarea "completa" a Peninsulei Coreea, potrivit unei declaratii comune emise in urma summit-ului inter-coreean.

"Coreea de Sud si de Nord si-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsula Coreea fara arme nucelare prin denuclearizare completa", se arata in declaratia comuna semnata de liderii celor doua Corei si citata de agentia Yonhap.

Cei doi presedinti au fost de acord ca actiunile recente ale Phenianului privind renuntarea la testele atomice sunt "foarte semnificative" si "importante" pentru eforturile de denuclearizare.

Saptamana trecuta, Phenianul a anuntat ca suspenda testele atomice si cu rachete balistice intercontinentale, precizand ca va desfiinta singurul poligon de teste nucelare de Coreea de Nord, aflat la Punggye-ri, in zona septentrional a tarii.

Pe de alta parte, dovezi stranse din surse diferite de doua echipe de oameni de stiinta chinezi indica faptul ca poligonul subteran Punggye-ri s-a prabusit in urma ultimului test nuclear efectuat anul trecut de Coreea de Nord.

Este de asteptat ca denuclearizarea Coreei de Nord va fi si subiectul principal al intrevederii pe care presedintele american Donald Trump ar urma sa o aiba cu liderul autoritarist din Coreea de Nord, in mai sau in iunie.

Tratat de pace pana la finalul anului

De asemenea, Seulul si Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discutii cu SUA si China, cu scopul negocierii unui tratat de pace care sa puna capat in mod formal razboiului din Coreea, ce s-a incheiat printr-un armistitiu in 1953, potrivit aceleiasi declaratii comune.

"Nu va mai fi razboi in Peninsula Coreea si astfel o noua era a inceput", se afirma in declaratia comuna, semnata de cei doi presedinti.

Cele doua Corei spera ca un tratat de pace sa fie semnat pana la finalul acestui an.

Razboiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a incheiat printr-un armistitiu, semnat de SUA, reprezentand ONU, Coreea de Nord si China. Coreea de Sud nu a fost o semnatara a armistitiului.

Amintim ca liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, s-a intalnit, vineri, cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, in zona demilitarizata ce desparte cele doua Corei, in cadrul unui summit istoric menit sa aduca pacea in Peninsula Coreea.

Practic, Kim Jong-un a devenit primul lider al Coreei de Nord care a traversat linia de demarcatie dintre cele doua Corei dupa razboiul incheiat in urma cu 65 de ani.

Dupa ce Moon Jae-in si Kim Jong-un si-au strans mainile si dupa ce au traversat simbolic linia de demarcatie dintre cele doua state, liderul regimului de la Phenian a fost invitat in "Casa Pacii", locul unde se vor desfasura intalnirile dintre reprezentantii celor doua state.

"O noua istorie incepe acum si intram intr-o era a pacii", a scris Kim Jong-un in cartea de onoare a oaspetilor.

Summit-ul intercoreean este cel de-al treilea din istorie si primul din ultimii zece ani. Recentele summit-uri dintre liderii celor doua Corei s-au desfasurat la Phenian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acord Coreea Nord Sud, #denuclearizare Coreea declaratie comunca, #intalnire Coreea Nord Sud , #Coreea