Primele semne de pace intre cele doua Corei: Ce decizie a luat Seulul

Marti, 25 August 2015, ora 10:28
2789 citiri
Primele semne de pace intre cele doua Corei: Ce decizie a luat Seulul
Foto: captura YouTube / dx7388

Seulul a oprit marti difuzarea de mesaje de propaganda la difuzoarele instalate de-a lungul liniei de demarcatie cu Coreea de Nord, a anuntat un oficial de la Ministerul Apararii, in cadrul unui acord vizand sa dezamorseze tensiuni recente, dupa trei zile de negocieri la nivel inalt.

Seulul a anuntat oprirea difuzoarelor la pranz (6.00, ora Romaniei), dupa ce Coreea de Nord si-a exprimat "regretul" fata de exploziile care au mutilat luna aceasta doi militari sud-coreeni care se aflau intr-o misiune de patrulare in zona demilitarizata (DMZ), care desparte cele doua tari surori si inamice (foto), relateaza DPA.

Coreea de Nord continua sa ameninte Sudul: Reactia noastra militara va fi extrem de puternica

Coreea de Nord a fost, de asemenea, de acord sa anuleze starea de "cvasi-razboi" in care si-a plasat trupele in urma unui incident armat, anunta luni consilierul sud-coreean in domeniul securitatii Kim Kwan-jin, la Seul, in timp ce negocierile inca nu se incheiasera.

Aceste tensiuni au izbucnit la inceputul acestei luni, dupa ce doi militari sud-coreeni au fost raniti de mine de teren amplasate la linia de demarcatie. Nordul dezminte ca a amplasat aceste mine.

Dupa ce Kim Jong Un a amenintat cu razboiul, SUA suspenda exercitiile militare cu Coreea de Sud

Cateva zile mai tarziu, Seulul a inceput sa transmita mesaje de propaganda, la interval de trei ore, la 11 difuzoare, inclusiv muzica pop si buletine de stiri din Sud, reluand o practica pe care ambele parti o abandonasera in 2004.

Cum se vede in Coreea de Nord tensiunea cu Sudul

Criza a escaladat joi, cand Nordul a tras patru obuze in Sud, potrivit Seulului, care a raspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o "cvasi-stare de razboi" in zone din prima linie si a dat ultimatum Seulului sa opreasca difuzoarele.

Negocierile, care au inceput sambata, s-au incheiat luni cu un acord, care intoarce cele doua tari din pragul unui razboi.

Cele doua Corei se afla - teoretic - in continuare in razboi, deoarece Razboiul Coreei (1950-1953) s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.

In 2004, cele doua tari au ajuns la un acord privind demontarea difuzoarelor instalate la frontiera.

Ele erau folosite in cadrul unui adevarat "razboi" psihologic, potrivit ziarului sud-coreean Korea Times.

La aceste difuzoare erau difuzate buletine de stiri, pentru ca militarii si locuitorii din apropierea DMZ, in aceasta tara izolata si inchisa, sa afle ceea ce se intampla in lume.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#difuzoare Coreea Sud linie demarcatie, #razboi Coreea Nord Sud , #Coreea