Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Watergate la Seul: Un scandal de spionaj ilegal ajunge pana la presedinte

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:30
2675 citiri
Watergate la Seul: Un scandal de spionaj ilegal ajunge pana la presedinte

Un scandal politic ce ia proportii de la zi la zi zguduie Coreea de Sud, unde miercuri au loc alegeri parlamentare. Dezvaluirile presei includ urmarirea ilegala a persoanelor, distrugerea de dovezi, arestarea persoanelor apropiate presedintelui, si intrebari despre ce stia si ce nu stia presedintele.

Este un scandal similar cu faimosul Watergate, iar liderii Opozitiei cer demisia presedintelui Lee Myung-bak, scrie New York Times.

Procurorii au redeschis, dupa ultimele dezvaluiri, o ancheta din 2010, in urma careia sapte din membrii echipei de etica a premierului, care monitorizeaza eventualele acte de coruptie ale oficialilor, au fost condamnati pentru urmarirea ilegala, in 2008, a doi cetateni, si pentru distrugerea documentelor inainte de raidul procurorilor.

La momentul repsectiv, procurorii nu au descoperit amploarea operatiunilor echipei de etica, sau cine i-a ordonat sa monitorizeze cetatenii fara functii publice.

La 30 martie, jurnalistii de la reteaua de televiziune Korean Broadcasting System au postat pe Internet fisiere extrase din stickul de memorie al unui membru al echipei de etica. Erau 2.691 de fisiere pe care procurorii le-au prezentat tribunalului, si dezvaluiau ca echipa a urmarit indeaproape o gama larga de persoane, in afara oficialilor pe care trebuia sa ii monitorizeze, inclusiv politicieni, jurnalisti, grupuri civice si activisti din sindicate. Spionajul este atat de detaliat incat mentioneaza pana si expresiile faciale ale celor urmariti.

Documentele arata ca multe misiuni au fost efectuate in urma unei "instructiuni" a presedintiei.

Nu se stie cat de multe din informatiile stranse astfel sunt obtinute prin urmarire ilegala a cetatenilor, insa biroul presedintiei a precizat ca 80% dintre dosare dateaza din timpul mandatului presedintelui anterior, Roh Moo-hyun, ai carui sustinatori sunt acum in opozitie.

Intr-o serie de interviuri, un fost membru al echipei de etica a povestit ca echipa raporta direct presedintiei si ca el si colegii sai au sters din calculatoare dosare in timpul anchetei din 2010, la ordinul lui Lee Young-ho, pe atunci secretar prezidential pe chestiuni de piata muncii.

Lee Young-ho, care a demisionat in 2010, a convocat, in urma interviurilor, o conferinta de presa in care a recunoscut ca a ordonat distrugerea dosarelor "pentru a preveni o intrerupere a chestiunilor de stat" insa a insistat ca presedintele nu a fost implicat in operatiunile de spionaj. Atat Lee Young-ho cat si fostul membru al echipei de etica au fost arestati in urma noilor dezvaluiri.

Dezbaterea publica se concentreaza acum pe activitatea echipei de etica: a fost exces de zel sau a actionat la instructiunile presedintelui?

Scandalul i-a oferit opozitiei o noua arma impotriva partidului presedintelui, care si-asa are probleme in a-si mentine majoritatea parlamentara dupa alegerile de miercuri, conform sondajelor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#scandal spionaj presedinte Coreea Sud, #scandal Watergate Coreea Sud , #Coreea