Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Luni, 16 Martie 2015, ora 12:31
4656 citiri
Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"
Foto: Hepta.ro

Premierul Crimeii Serghei Aksionov a declarat ca peninsula ucraineana s-a intors la tara-mama Rusia si nu va mai face parte niciodata din Ucraina, apreciind ca anexarea regiunii de catre Moscova, in urma cu un an, a fost un "act democratic".

Crimeea a fost anexata de catre Rusia pe 18 martie - intr-un val de condamnari internationale -, in urma unui referendum boicotat de catre locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.

Iniante de anexare, militari inarmati si fara insemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Vladimir Putin a recunoscut, intr-un documentar difuzat duminica pe postul national rusesc pentru marcarea unui an de la referendum, ca a trimis trupe sa apere "fortele de autoaparare din Crimeea".

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

Insa Aksionov insista ca Rusia nu a facut ceva rau. "Pot sa va spun ca nimeni n-a luat nimic", a declarat acesta pentru BBC.

"Aceasta a fost optiunea locuitorilor Crimeii. Nimic nu se poate intampla fara sustinerea populatiei locale, iar din acest motiv aceasta (anexare - n.red.) nu a fost un act de agresiune, ci un real act democratic", a apreciat el.

"Aceasta este principala greseala si neintelegere a liderilor occidentali. Oamenii sunt dezinformati de presa, care esueaza sa prezinte o imagine exacta a ceea ce s-a intamplat anul trecut in Crimeea", a continuat acesta.

Asigurari de la Moscova: Situatia Crimeea nu se va repeta si in alte tari. De ce am face asta?

Aksionov a aparat actiunile intreprinse de catre Putin in Crimeea, afirmand ca liderul rus a avut de ales intre a proteja populatia Crimeii si a o abandona pe mana nationalistilor ucraineni.

Putin spune ca vietile rusilor din Crimeea sunt in pericol

In documentarul difuzat pe postul rus de stat duminica, dar inregistrat anterior, Putin a declarat ca viata fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, indepartat de la putere, se afla in pericol, la fel ca vietile rusilor din Crimeea.

"Nu ne-am gandit la despartirea Crimeei de Ucraina pana in momentul in care au inceput aceste evenimente iar Guvernul a fost rasturnat", a spus Putin, referindu-se la protestele violente si demiterea lui Ianukovici de catre Parlamentul ucrainean, evenimente pe care rusii le prezinta drept lovitura de stat.

Putin: Rusia era pregatita sa ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea. Eram pregatiti sa murim

Despre plasarea arsenalului rus nuclear in stare de pregatire pentru razboi, Putin a spus ca "am fost aproape sa facem acest lucru".

Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere - n.red.) istoric. Acolo traiesc rusi. Ei erau in pericol. Nu puteam sa-i abandonam", a adaugat liderul rus.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crimeea anexare Rusia, #Crimeea un an anexare, #Crimeea intoarcere Ucraina , #Crimeea
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
Nici Kosovo nu se mai intoarce la Serbia.