Cutremur in Nepal: Cauza seismului devastator

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 12:29
8980 citiri
Cutremur in Nepal: Cauza seismului devastator
Foto: Hepta.ro

Puternicul cutremur produs sambata in Nepal este rezultatul ciocnirii a doua placi tectonice majore, placa Indo-Australiana si placa Euroasiatica, ciocnire care a dus si la formarea masivului Himalaya.

Conform unui material publicat de Scientific American, in urma cu 40 pana la 55 de milioane de ani, marginea nordica a Indiei a inceput procesul de alunecare sub placa tectonica pe care se afla in prezent Tibetul si Nepalul, proces care produce cu regularitate cutremure, asa cum a fost cel de sambata, care a facut peste 4.000 de victime, conform ultimului bilant.

Cutremur devastator in Nepal: Bilantul mortilor e urias - De doua ori mai multe cadavre fata de estimari

Placa tectonica pe care se afla India patrunde sub placa tectonica pe care se afla Nepalul si Tibetul, deplasandu-se spre nord cu aproximativ cinci centimetri pe an, fenomen care a generat o falie instabila in crusta terestra, cunoscuta drept falia frontala himalayana.

Aceasta zona de granita dintre doua placi tectonice majore continua sa produca miscari seismice foarte puternice. Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs sambata pare sa se suprapuna peste un segment al faliei in care s-a produs si cutremurul din 1934 cu o magnitudine de 8,1 grade, conform seismologului Susan Hough de la U.S. Geological Survey din Pasadena, California. In acel cutremur si-au pierdut viata aproximativ 10.700 de persoane.

Masivul Himalayan, "acoperisul lumii", s-a format cand placa litosferica indiana s-a deplasat spre nord unde a intrat in coliziune cu placa euroasiatica. In urma cu aproximativ 60 de milioane de ani, litosfera oceanica (ce include scoarta terestra si partea superioara a mantalei) de la marginea placii tectonice indiene a inceput un proces de subductie sub sudul Tibetului.

Cutremur devastator in Nepal: Alex Gavan, noi detalii despre alpinistii blocati pe Everest

Magma care a urcat deasupra placii indiene a erupt din vulcani si a format intruziuni granitice. O parte din sedimentele si crusta oceanica s-au desprins de pe placa indiana care se scufunda sub cea tibetana si s-au incretit de-a lungul liniei frontale formand munti si delimitand un bazin in care au ramas captive sedimentele erodate din Tibet.

In urma cu aproximativ 50 de milioane de ani cele doua mase continentale s-au ciocnit. Geologii presupun ca placa indiana era prea flotabila pentru a patrunde adanc sub cea tibetana, iar rezultatul a fost o noua linie de falie, Main Central Thrust (MCT), care a strapuns crusta indiana. Miscarile tectonice au continuat de-a lungul acestei linii de falie.

O parte din crusta indiana, acoperita de sedimente din erele Paleozoic si Mezozoic depuse pe platoul continental, a fost impinsa in sus, incretindu-se spre nord, spre Tibet. In urma cu 10 pana la 20 de milioane de ani, MCT a devenit inactiva. Incepand de atunci India a inceput sa alunece spre nord de-a lungul unei alte linii de falie, Main Boundary Fault (MBF), iar o a doua parte de crusta a inceput sa se ridice, impingand si mai mult in sus prima parte de crusta elevata in urma cu 50 de milioane de ani. Aceste doua parti de crusta formeaza marea parte a masivului Himalaya, iar multe dintre varfurile acestui masiv sunt acoperite de sedimente din Paleozoic.

Cutremurul din Nepal a afectat opt milioane de oameni

Placa tectonica indiana este usor indoita de greutatea masivului himalayan, iar adancitura rezultata, acum acoperita cu sedimente, poate fi detectata sub campia Gangelui.

Cutremurele se produc atunci cand se acumuleaza tensiune in crusta terestra, energie care apoi se disipa prin seisme, de-a lungul liniilor de falie. Mai multi factori au facut ca efectele acestui cutremur sa fie devastatoare. In primul rand, seismul s-a produs la mica adancime - aproximativ 15 kilometri, a produs o deplasare a terenului de pana la trei metri, iar partea de falie pe care s-a produs se extinde pe sub zona orasului Kathmandu care are o densitate mare de populatie.

Seismul din Nepal rade 20% din PIB. Tara, prea saraca sa-si mai revina

Din analiza preliminara a datelor cu privire la seism s-a ajuns la concluzia ca falia s-a rupt intr-o zona aflata la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Kathmandu.

In interval de timp de un minut aceasta ruptura de falie s-a propagat spre est pe o lungime de 130 de kilometri si spre sud pe aproximativ 60 de kilometri, fragmentand un segment de falie cu o arie de 15.000 de kilometri patrati si ducand la deplasari de teren de pana la trei metri in unele zone, eliberand tensiunea adunata in interval de timp de un secol de ciocnirea dintre placi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cauza cutremur Nepal, #cauza cutremur devastator Nepal, #cutremur devastator Nepal, #cutremur Nepal , #cutremur Nepal
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
s-a mai rarit din sobolanime...adica tuciurime indiana...
Poza trolheim
trolheim
rank 1