Cutremurul din Nepal a sters complet o fila de istorie - Bilantul a ajuns la aproape 1.500 de morti

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 19:17
7993 citiri
Cutremurul din Nepal a sters complet o fila de istorie - Bilantul a ajuns la aproape 1.500 de morti
Foto: captura BBC

Centrul istoric din Kathmandu a fost distrus in urma seismului de sambata cu o magnitudine de 7,9.

Ruinele faimosului turn Dharhara, datand din 1832, reprezinta imaginea dezolanta a distrugerilor provocate de cutremur. In dupa-amiaza zilei de sambata localnicii si fortele de interventie cauta in gramezile de moloz si caramizi pentru gasirea disperata a supravietuitorilor, relateaza AFP.

Dharmu Subedi, 36 de ani, care se afla in exteriorul turnului Dharhara in momentul prabusirii acestuia, a fost gasit in viata sub daramaturi. "Este foarte dificil sa poti respira, insa am reusit sa ma deplasez incet printre gramezile de moloz. Apoi cineva m-a tras. Nu stiu cine erau, dar acum sunt prietenii mei", a declarat Dharmu Subedi pe patul de spital.

Imagini cutremuratoare dupa seismul din Nepal. Bilantul se apropie de 1.000 de morti (Galerie video)

Construit in 1832, apoi reconstruit in 1932 in urma unui cutremur, turnul Dharhara masoara cincizeci de metri si face parte din monumentele importante ale patrimoniului capitalei Kathmandu, alaturi de piata Durbar si de complexul de temple si asezaminte Swayambunath.

Turnul reprezenta un obiectiv turistic important atat pentru straini, cat si pentru localnicii nepalezi, iar in trecut gazduia in varful sau un sanctuar hindus inchinat zeului Shiva.

Cutremur de 7,9 grade in Nepal: Cladiri prabusite si drumuri distruse

Centrul istoric al capitalei Kathmandu face parte din patrimoniul mondial UNESCO, piata Durbar in apropiere de turnul Dharhara ofera acelasi spectacol dezolant, potrivit imaginilor postate pe retelele de socializare de cei aflati la fata locului.

Cladirile din piata Durbar au fost ridicate de regii Malla in perioada secolelor XII-XVIII, constituind "o simbioza unica de hinduism, budism si tantra", potrivit site-ului UNESCO.

Pe Twitter internautii nepalezi isi exprima durerea sa vada in fum mostenirea de patrimoniu a tarii, scrie AFP.

"Piata Durbar nu mai este. Ramane reprezentativa pentru tragedia care a lovit astazi Nepalul", a postat pe Twitter utilizatorul @kashishds, potrivit AFP.

Ministrul nepalez de Finante Ram Sharan Mahat a anuntat pe Twitter ca potrivit datelor furnizate de armata nepaleza peste 1.457 de persoane au murit in urma cutremurului produs sambata cu magnitudinea de 7,9, relateaza agentia DPA.

Guvernul nepalez a declarat sambata stare de urgenta in zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitand asistenta umanitara comunitatii internationale.

Statele Unite au anuntat ca vor trimite ajutoare umanitare in valoare de 1 milion de dolari.

Presedintele francez Francois Hollande a anuntat sambata ca tara sa este pregatita sa raspunda cererii de asistenta din partea Nepalului si a exprimat solidaritatea Frantei cu poporul si autoritatile nepaleze, potrivit AFP.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cutremur Nepal turn distrus, #cutremur Nepal monumente istorice distruse, #cutremur Nepal patrimoniu UNESCO , #cutremur Nepal