Seism in Turcia: Povesti cutremuratoare ale salvatorilor si supravietuitorilor

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:21
1902 citiri
Seism in Turcia: Povesti cutremuratoare ale salvatorilor si supravietuitorilor
Foto: Reuters

Echipele de salvare continua sa caute printre daramaturile cladirilor prabusite in timpul cutremurului din Turcia.

Bilantul seismului de 7,2 grade pe scara Richter, care a zguduit duminica Turcia, a crescut tragic, indicand marti dimineata peste 366 de morti si peste 1.500 de raniti, potrivit BBC. Dramatice si cutremuratoare sunt, de asemenea, povestile victimelor si ale voluntarilor care lupta, contra-cronometru, pentru a mai gasi persoane in viata sub gramezile de moloz.

Un voluntar din echipele de salvare, Emrah Erbek, in varsta de 23 de ani, a povestit pentru Reuters ca a muncit zeci de ore fara oprire. "Speranta de a gasi supravituitori s-a micsorat acum", a oftat baiatul care avea hainele murdare de praf si noroi.

Familia lui Emrah Erbek este teafara. In schimb, "prietenii mei se aflau in acea cladire", continua tanarul, aratand spre daramaturi si spre masinariile care incearca sa ridice blocurile de beton.

Un barbat de 34 de ani sta, deprimat, in fata unei cladiri de sapte etaje care s-a prabusit in urma seismului.

"I-am gasit leaganul", spune coplesit acesta, fara sa poata sa adauge altceva. Nepotul sau, in varsta de doar noua luni, zace printre moloz alaturi de tatal sau. La fel ca alte 20 de persoane care au fost prinse printre daramaturi.

Echipele de salvare au scos, pana marti, aproximativ 100 de cadavre de sub cladirile prabusite din provincia Van.

"Am scos cadavrul unui cuplu care a murit imbratisat", spune vizibil emotionat un voluntar. Scena a avut loc la putin timp dupa ce au fost descoperite cadavrele unei mame si fiicei sale, care au incercat sa se refugieze in spatele canapelei.

O poveste la fel de cutremuratoare, insa cu un final fericit de aceasta data, relateaza si Hurriyet, care citeaza AFP.

Un militar turc a reusit sa-si scoata logodnica in viata de sub un restaurant daramat in Ercis, dupa ce tanara a stat mai bine de 18 ore sub placile de beton. Duminica, soldatul se afla la 100 de kilometri de iubita sa. S-a indreptat imediat spre locul dezastrului. Ajutat de ceilalti voluntari, a reusit sa-si salveze femeia iubita.

Tot in Ercis, un barbat a fost salvat dupa ce a sunat la serviciul de urgenta de pe telefonul sau mobil si a spus unde se afla. Alte trei persoane, printre care si doi copii, au fost salvate din acelasi loc, dupa mai bine de 20 de ore de la cutremur.

Zeci de mii de persoane si-au petrecut si noaptea de luni sub cerul liber. Meteorologii turci au anuntat ninsoare pentru perioada urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#cutremur Turcia povesti victime, #morti victime cutremur Turcia , #cutremur Turcia