Brosele - arma insolita a lui Albright pe scena diplomatiei

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 21:34
2788 citiri
Brosele - arma insolita a lui Albright pe scena diplomatiei
Foto: Newsweek

Madeleine Albright, fost secretar de stat american, a folosit o arma insolita pe scena diplomatica internationala: brose cu mesaj ascuns.

Ca prima femeie secretar de stat in SUA, ea a fost cunoscuta ca un negociator dur, care s-a confruntat cu dictatori ca Saddam Hussein si Kim Jong-il. Insa Madeleine Albright povesteste ca a avut un instrument diplomatic cu totul surprinzator - bijuteriile, informeaza Times Online.

Ea a inceput sa poarta brose in 1994, dupa razboiul din Golf, cand presa irakiana o numea "sarpe de neegalat". Ambasador american la ONU pe atunci, ea a raspuns purtand o brosa de aur cu un sarpe la urmatoarea intalnire cu irakienii.

"Nu am considerat ca este mare lucru", scrie ea in noua ei carte, "Read my pins", adaugand "Ma indoiesc ca irakienii au facut vreo legatura. in timp ce camerele de televiziune filmau brosa, am zambit si am spus ca a fost doar felul meu de a transmite un mesaj".

"M-am gandit, ei bine, este amuzant. M-am dus si am cumparat mai multe bijuterii, pentru a semnala in ce stare de spirit sunt", povesteste Albright.

Cand a devenit secretar de stat in 1997, si-a imbogatit colectia. A purtat brose- crabi si broaste testoase pentru a-si semnala frustrarea in legatura cu ritmul lent al discutiilor din Orientul Mijlociu si, pregatindu-se pentru o intalnire cu Yasser Arafat, ea si-a pus o brosa-viespe pe haina. Liderul palestinian a fost vizibil iritat. "Am purtat viespea pentru ca doream sa intep nitel si sa transmit un mesaj dur", spune ea.

Semnalale au inceput rapid sa fie recunoscute de lideri ca Vladimir Putin, care i-a spus lui Bill Clinton ca isi da seama care va fi atmosfera discutiilor numai daca se uita ce bijuterie poarta Albright.

Cele trei maimute

Unele dintre "piesele de rezistenta" au fost rezervate rusilor. Pentru a-si afirma clar opiniile legate de refuzarea recunoasterii atrocitatilor din Cecenia, ea a ales o brosa favorita pentru o discutie cu Putin.

"Am purtat cele trei maimute - Cea care isi acopera urechile, Cea care isi acopera ochii si Cea care isi acopera gura - pentru a semnala ca ei nu vedeau ce se intampla in Cecenia", povesteste Albright.

Cand ea si Igor Ivanov, ministrul de Externe rus, au negociat un tratat antibalistic, Albright a ales o brosa cu un interceptor de rachete.

"La un moment dat, rusii pusesera microfoane in Departamentul de Stat. Am descoperit ca era un microfon intr-una dintre salile de conferinta, deci cand m-am intalnit cu rusii data urmatoare, am purtat o brosa mare cu un gandac. Au inteles mesajul", isi mai aminteste Albright. "Bug" in limba engleza inseamna "gandac", dar si "microfon".

Insa Albright purta si brose ce transmiteau mesaje mai optimiste. "Am avut brose-soare extraordinare. Am purtat un soare mic in Coreea de Sud, pentru ca presedintele Kim Dae-jung avea o politica numita 'politica insorita', modul lui de a spune ca ar trebui sa existe contacte mai bune cu Coreea de Nord", scrie Albright.

Albright are o colectie de 300 de brose, expuse la Muzeul de Arta din New York. Pe unele le-a primit, printre care un leu oferit de Robin Cook, fostul secretar de externe laburitst.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Madeleine Albright brose, #pin diplomacy, #diplomatie brose, #negocieri Albright brose , #diplomatie