Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Chavez si noul presedinte al Columbiei au facut pace

Miercuri, 11 August 2010, ora 19:09
877 citiri
Chavez si noul presedinte al Columbiei au facut pace
Foto: AFP

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a venit marti in orasul columbian Santa Marta pentru a se intalni cu noul sau omolog de la Bogota, Juan Manuel Santons, la numai trei zile de la investirea acestuia, iar cei doi au decis sa reia relatiile diplomatice bilaterale, intrerupte in urma cu o luna.

Socialistul Chavez anuntase luna trecuta ca intrerupe relatiile cu Bogota, dupa ce Columbia a acuzat Venezuela ca le ofera adapost rebelilor din gherila columbiana.

Chavez si Santos au discutat aproape trei ore si au constatat ca au divergente personale, dar au spus ca sunt dispusi sa nu tina cont de ele, in interesul ambelor natiuni, transmite BBC.

Cei doi lideri s-au intalnit in casa unde in 1830 a murit Simon Bolivar - eroul independentei Americii de Sud si idolul lui Chavez .

"Am avut un dialog franc, direct si sincer si cred ca am facut un mare pas catre restabilirea increderii", a declarat Santos, fost ministru al apararii in guvernul predecesorului sau, Alvaro Uribe. La randul sau, Chavez a spus ca tocmai "a intors pagina", pentru ca a ajuns la concluzia ca cele doua natiuni "trebuie sa invete sa convietuiasca", iar "revolutia pasnica din Venezuela nu reprezinta nicio amenintare la adresa Columbiei".

Liderul de la Caracas a respins inca o data acuzatiile - formulate de predecesorul lui Santos, Alvaro Uribe - ca 1.500 de rebeli din FARC si ELN si-au gasit adapost pe teritoriul Venezuelei.

Chavez si Santos au cazut de acord sa instituie cinci comisii comune care sa se ocupe de chestiuni din domeniul investitiilor sociale, infrastructurii, comertului liberalizat si securitatii.

Liderul socialist de la Caracas a avut o schimbare de atitudine radicala. Inainte de alegerea lui Santos, Chavez l-a descris drept o "amenintare pentru intreaga regiune" si avertiza ca alegerea lui ar putea duce la razboi.

Desi ii impartaseste vederile conservatoare ale predecesorului sau in functie, Manuel Santos a accentuat, in discursul de investitura rostit in urma cu patru zile, ca este dispus la compromis, si nu la confruntare, cu Venezuela vecina.

Relatiile tensionate dintre Caracas si Bogota au avut un efect dur asupra comertului bilateral, care a scazut cu circa 70%, cu repercusiuni grave asupra localitatilor de granita.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Chavez Santos, #relatii diplomatice Venezuela Columbia , #diplomatie