Dupa o serie de atacuri misterioase, SUA isi retrag jumatate din personalul ambasadei din Cuba

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 08:45
3634 citiri
Dupa o serie de atacuri misterioase, SUA isi retrag jumatate din personalul ambasadei din Cuba
Foto: U.S. Embassy in Cuba

Misterul "atacurilor" impotriva sanatatii diplomatilor americani in Cuba nu a fost inca elucidat si Statele Unite au rechemat "peste jumatate" din personalul ambasadei lor, cu riscul de a fragiliza mai mult relatiile lor cu Havana.

Printre celelalte masuri anuntate de Departamentul de Stat, la trei zile dupa intalnirea de la Washington dintre seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, si omologul sau cubanez, Bruno Rodriguez se numara acordarea vizelor obisnuite pentru americani in Cuba este "suspendata pe o perioada nedeterminata", iar vizitele responsabililor guvernamentali americani la fata locului vor fi limitate, pentru moment, la necesitatile anchetei asupra acestei afaceri ingrijoratoare, transmite AFP.

In plus, Statele Unite i-au indemnat pe cetatenii lor sa evite vizitele pe aceasta insula turistica din Caraibe, din cauza riscurilor legate de "atacurile" in cauza care, pana in prezent, au afectat 21 de angajati ai ambasadei in resedinte diplomatice americane, dar si in "hoteluri frecventate de cetateni americani".

De asemenea, au cazut victime cinci familii canadiene.

"Atat timp cat guvernul cubanez nu va putea asigura securitatea diplomatilor nostri in Cuba, ambasada noastra isi va limita personalul necesar pentru a minimiza numarul diplomatilor expusi" unor eventuale viitoare "atacuri", a explicat Rex Tillerson intr-un comunicat.

Personalul auxiliar, precum si toate familiile angajatilor, vor fi repatriati.

Dovada ca enigma este departe de a fi rezolvata, stinghereala devine evidenta cand este vorba despre descrierea acestor "atacuri". Departamentul de Stat a mentionat pana acum mai multe "incidente" provocand unele "simptome", fara sa le precizeze, iar Rex Tillerson s-a referit cu un prilej la "atacuri impotriva integritatii fizice" a diplomatilor.

Ideea "atacurilor acustice" sau a "hartuirii acustice", utilizata mai ales de sindicatul diplomatiei americane, nu a fost confirmata oficial si administratia de la Washington a tinut vineri sa denunte "atacuri precise", "tintite", dar de "natura necunoscuta".

Citeste si Washingtonul acuza Cuba ca i-a asurzit angajatii de la ambasada din Havana

"Acesti angajati au suferit leziuni importante din cauza atacurilor", in special pierderi de auz, ameteli, dureri de cap, dar si probleme cognitive, de echilibru sau de somn, a subliniat un oficial cu rang inalt din cadrul Departamentului de Stat.

Unii dintre acestia au fost repatriati pentru a li se acorda ingrijiri medicale in Statele Unite.

Ancheta nu a permis inca identificarea cauzei si autorilor acestor "atacuri" si va continua "in ritm alert", a promis Rex Tillerson.

Secretarul de Stat american nu a mers pana la inchiderea ambasadei - una din optiunile avute in studiu - si a subliniat in comunicatul sau mentinerea relatiilor diplomatice cu Cuba, adaugand ca rechemarea diplomatilor este o masura preventiva pentru protejarea lor.

Reactia Cubei

In replica, guvernul cubanez a spus ca decizia Statelor Unite de a rechema din personalul ambasadei lor la Havana este "precipitata" si "va dauna relatiilor" dintre Washington si Cuba, relateaza AFP.

"Consideram ca decizia anuntata astazi (vineri) de guvernul Statelor Unite, prin intermediul Departamentului de Stat, este precipitata si va dauna relatiilor bilaterale", a comentat responsabila pentru relatiile cu Statele Unite din cadrul Ministerului cubanez de Externe, Josefina Vidal, citata de postul national de televiziune.

Josefina Vidal a reamintit ca "dorinta Cubei este de a continua o cooperare activa intre autoritatile din cele doua tari pentru a lamuri complet aceasta afacere". In acest scop, "va fi primordial sa se poata conta pe participarea si implicarea autoritatilor americane", a adaugat diplomata.

Ea a mai spus ca "guvernul cubanez nu are nicio responsabilitate in aceasta presupusa afacere si isi respecta riguros obligatiile legate de Conventia de la Viena", referitoare la "protectia integritatii functionarilor straini acreditati" in insula, "fara exceptie, precum si a familiilor acestora".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#atacuri ambasada SUA Cuba , #diplomatie